Obavijest proizvođačima kupusnjača

Zbog temperaturnih oscilacija izlazak odraslih oblika kupusne muhe (Delia radicum) je razvučen. Pronađena su prva odložena jaja na vrat korijena kupusa (jaja su bijela, dugoljasta, odložena u skupinama) na parcelama gdje je kupus posađen početkom travnja. Treba pratiti odložena jaja na vrat korijena kupusa, ali i brojnost odraslih oblika na žutim pločama. Kad se pronađu jaja, treba pratiti vrijeme izlaska ličinki iz jaja koji je obično u periodu od 3-8 dana  i tada provesti suzbijanje.

Za suzbijanje se mogu koristiti insekticidi na osnovi aktivne tvari dimetoata i to:

PERFEKTHION – primjena u količini 0,6 l/ha uz utrošak vode od 300-400 l/ha.

CHROMOGOR, CALINOGOR – primjena u količini 1 l/ha uz utrošak 600 l vode po hektru, prskanjem ili zalijevanjem.

Na gredicama na otvorenom gdje se uzgajaju presadnice kupusnjača ili na otvorenim poljima utvrđen je jak napad kupusnih buhača. Štete od buhača vidljive su na listovima u obliku sitnih rupica. Za jakog napada mogu u potpunosti uništiti tek iznikle biljčice ili presadnice. Kad nastupi uništenje više od 10 % lisne površine potrebno je provesti suzbijanje primjenom jednog od insekticida ovisno u kojoj vrsti kupusnjača se radi, a insekticid je registriran:

ROGOR 40 (dimetoat) – dozvoljen u kupusu, primjena u količini 0,6 l/ha.

CHROMOREL D, NURELLE D, CYTHRIN MAX (cipermetrin) – dozvoljen u brokuli, cvjetači, kupusu, kelju, brokuli, kelju pupčaru, primjena 100 ml/ha

FASTAC 10 EC (alfa-cipermetrin) – primjena u kupusu, kelju, brokuli, kelju pupčaru, primjena u količini 0,075 l/ha

DECIS 2,5 EC (deltametrin) – primjena u kupusnjačama, 0,3-0,5 l/ha

MOSPILAN 20 SG (acetamiprid) – primjena u kelju pupčaru, 250 g/ha.

Insekticide koristiti prema preporukama proizvođača.

Voditi evidenciju  o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju  se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primijenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza putem akcije Prateći list (navedeno u prethodnim preporukama) ili dostaviti u tvrtku CIAK, Andrije Hebranga 5, Vojnić.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis