Obavijest maslinarima!

21.11.2018.

Nakon završene berbe preporučujemo obaviti zaštitu maslina protiv najštetnije gljivične bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina ). Toplo i vlažno vrijeme pogoduje razvoju bolesti, a posljedica zaraze je gubitak lisne mase koje je najvidljivije tijekom proljeća.

Tretiranje je neophodno provesti i u nasadima u kojima je prisutna bakterijska bolest rak masline (Pseudomonas savastanoi ).

Za tretiranje u jesenjim terminima protiv obje bolesti preporučujemo pripravak na osnovi bakarnog oksiklorida (trgovačkog naziva NEORAM WG), a mogu se koristiti i sljedeći pripravci u zaštiti protiv paunovog oka CUPRA, COPPER KEY FLOW, CODIMUR SC ili STROBY WG( na osnovi krezoksim-metila).

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere  OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika smiju koristiti samo  pripravke na osnovi bakra.

Sredstva za zaštitu  bilja koristiti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvoli, prema uputama, upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi.

Nakon tretiranja popunite evidencijske liste o uporabi sredstava za zaštitu bilja te pravilno zbrinite ambalažu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

 

Na usluzi poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu

Kontakti

Ministarstvo poljoprivrede
Bani 110
Buzin
10010 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 (0)1 4882 700
Telefax: +385 (0)1 4882 701
savjetodavna@savjetodavna.hr
www.savjetodavna.hr