Obavijest proizvođačima maline i kupine 10.04.2019.

Kupina i malina je prolistala i mladice i su duge desetak centimetara. Nakon obavljene zaštite u mirovanju vegetacije potrebno je izvršiti tretman protiv sušenja mladica  (Leptosphaeria coniothyrium) i antraknoze (Elinsoe veneta).

Protiv sušenja mladica (Leptosphaeria coniothyrium) dozvoljen je preparat Folicur EW 250 kojeg treba primijeniti odmah po pojavi simptoma u dozi od 0,8 l/ha za malinu i rubus hibride  te u  dozi od 1- 1,5 l/ha za kupinu uz utrošak najmanje 1000 l vode po ha. Razmak između tretiranja je 10 dana. Karenca 14 dana. Moguće primijeniti najviše 3 puta u vegetaciji. Radna karenca iznosi 24 sata.

S obzirom da u RH nisu dozvoljeni fungicidi protiv antraknoze (Elinsoe veneta) potrebno je djelovati preventivno i odstraniti sve zaražene šibe. Također je iz blizine nasada potrebno  odstraniti sve divlje kupine koje mogu biti izvor zaraze.

Lisne uši javljaju se na vrhovima mladih izboja. Za suzbijanje na malinama i kupinama dozvoljen je preparat Pirimor 250 EW , selektivni insekticid dozvoljen u dozi 0,5 kg/ha uz najviše 1 primjenu u tijeku vegetacije.

U prolistavanju na kupinama i malinama štetu rade grinje (Acarina) – listovi su deformirani i crvene boje. Moguće je primijeniti Apollo  50 SC u dozi 0,4 l/ha i utrošak 1000 l vode/ha najviše 1 u vegetaciji

Sukladno proširenju na male kulture i  male namjene, na malini je dozvoljen preprat Score 250 EC u dozi 0,4 l/ha protiv hrđe (Phragmidium rubi-idea). Karenca je osigurana vremenom primjene. Tretirati pri pojavi prvih simptoma, u fazi prije cvatnje ili kada su izboji dugi 20 cm.

Na malini je protiv pepenice (Podosphaera aphanis) dozvoljen preparat Microthiol special disperss fungicid i akaricid dozvoljen u dozi 3 – 5 kg/ha uz utrošak 200 – 1000 l vode/ha. Količinu sredstva je potrebno prilagoditi razdoblju vegetacije, osjetljivosti sorte i pritisku bolesti.

Malinina mušica (Thomasiniana theobaldi)  nanosi štete na mladicama u početku vegetacije.  Napadnuti izboji se suše i na ranama je moguć ulazak drugih mikroorganizama kao što su gljivice iz roda Fusarium, Verticilium i   Coniothyrium te se štete znatno povećavaju. Kako mušica prezimi kao kukuljica u tlu, okopavanje smanjuje broj prezimjelih kukuljica. Za suzbijanje je dozvoljen Laser u dozi 10-20 ml/ha  u fazi pojave prvih odraslih insekata.

Malinina mušica galica (Lasioptera rubi) je štetnik koji prezimi u izbojima  kao ličinka i kukulji se u proljeće. Oko mjesta gdje žive ličinke stvara se zadebljanje – gala koja može doseći veličinu oraha. Ukoliko se zaraženi izboji nisu do sada odstranjeni (vidi predhodnu obavijest) potrebno je u vrijeme leta mušica i odlaganja jaja izvršiti tretiranje. Dozvoljen je Laser u dozi 10- 20 ml/ha.

Prilikom pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja, nužno je pročitati priložena uputstva i pridržavati se istih.

Korisnici su obavezni voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja u pisanom ili elektronskom obliku.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja treba zbrinuti na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije „prateći list“.

Pripravke treba koristiti isključivo prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Sanja Mastelić-Ivić, dipl. ing. agr.
E-mail: sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis