Obavijest proizvođačima povrća i krumpira ! 17.07.2018.

Prema najavama meteorologa za slijedećih nekoliko dana predviđa se porast temperatura no i mogućnost pojave lokalnih oborina uz to imamo i česte pojave magle. Takovo vrijeme i dalje utječe na razvoj bolesti na krumpiru i povrću.
Pregledom parcela kod proizvođača  krumpira  za potrebe prerade zdravstveno stanje je zadovoljavajuće zbog pravovremenog provođenja zaštita sa razmacima ne većim od 7 dana. Kod kasnih sorata potrebno je i dalje provoditi zaštitu jer na slabije ili netretiranim parcelama krumpir gotovo uništen od plamenjače i alternarije.

Na povrtnim kulturama također nalazimo simptome bolesti, koncentrična pjegavost, plamenjača,  siva pjegavost rajčice, bakterioze i viroze paprike, pepelnica i plamenjača na krastavcima i tikvama. Pojava bakterioza na kupusu . Stoga i dalje provoditi zaštite protiv bolesti .

Koristiti pripravke navedene u prethodnim preporukama.

Desikacija cime bi bila prepeporuka kako se ne bi plamenjača prenijela na gomolje. Za desikaciju se mogu koristiti : Diqua, Mission, Dessicash 200 Sl,Reglon forte, Acuna, voditi računa o karencama

i dalje pratiti pojavu štetnika, tripsa, štetnih gusjenica, lisnih ušiju, štitastih moljaca jer  i dalje nalazimo dosta jake populacije štetnika i u zatvorenom i otvorenom prostoru, ovisno o kulturama.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna

Pripremi za ispis