Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 




Obavijest proizvođačima soje

U tijeku je sjetva soje na području Virovitičko-podravske županije. Na vrijeme je potrebno pripremiti parcelu i odabrati herbicide dozvoljene za primjenu na soji nakon sjetve , a prije nicanja usjeva. Odabir parcele treba biti pametan s obzirom na prošlogodišnju predkulturu  ( kukuruz)  i korištene herbicide , jer neki od njih mogu uzrokovati zaostajanje soje u rastu u fazi klijanja i nicanja. Herbicidi koje primjenjujemo nakon sjetve a prije nicanja usjeva u soji je potrebno koristiti radi sporijeg nicanja, sjetvenog sklopa  i slabije sposobnosti za konkurenciju korovima, naročito širokolisnim višegodišnjim korovima (abutilon, ambrozija, loboda i oštrodlakavi šćir. i dr.). Izbor herbicida za suzbijanje širokolisnih korova je znatno ograničen. Što se tiče korovnih trava (uskolisnih korova) .

Što se tiče herbicida koji se koriste prije nicanja soje i korova, treba napomenuti da ne suzbijaju višegodišnje korovne vrste, zbog čega je potrebno korektivno tretiranje. Osim iznesenog, uspjeh zemljišnih herbicida ovisi o oborinama koje moraju uslijediti nakon primjene.

U slučaju veće količine oborina nakon primjene, na lakšim tlima mogu izazvati fitotoksična oštećenja mladih biljaka soje.

Jednogodišnji širokolisni korovi. Herbicidi se primjenjuju nakon sjetve a prije nicanja kulture i korova: – Sencor WG 70, Sencor SC 600, Metrex, Senat WG, Scorpio 70 WG, Metro, Mistral 70 WG, Centium 36 CS i drugi

Jednogodišnji uskolisni i djelomično širokolisni korovi (najčešće se kombiniraju s jednim iz gore prikazane skupine herbicida). Dual gold 960 EC, Efica 960 EC, Deflexo, Stomp Aqua, Deluge 960 EC, Frontier X2, Koban 600, Dost 330 EC, Pendus 330 EC, Sharpen 330,  i dr.

Soja koja je kod korisnika u AGRONET zahtjevu označena i prijavljena za GAEC 8. ne smiju se primjenjivati sredstva za zaštitu bilja (Provedbenom uredbom 2024/587 europska komisija je za 2024. godinu odobrila odstupanje za poštivanje GAEC-a 8 tako da se za uvjete poštivanja priznaju i površine zasijane postrnim usjevima i/ili usjevima koji fiksiraju dušik na 4% oraničnih površina inače predviđenih za neproizvodna obilježja).

Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača !Voditi redovito obrazac (evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja) i zbrinjavati ambalažu na način kako je propisano pravilnikom! Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022).

                                                                                                                         Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.

                                                                                                                   e-mail: Ana-Marija.Cajkulic@mps.hr

 




Obavijest proizvođačima ozime pšenice, ječma i pšenoraži

Preporuka je,  izvršiti  zaštitu ozimih žitarica. Na području Virovitičko-podravske ozime žitarica su u fazi zastavice, a ranije sorte ječma i pšenice, u početku klasanja. Bolesti koje se mogu javiti na žitaricama su smeđa pjegavost (Septoria), žuto smeđa pjegavost (Pyrenophora tritici) i žuta hrđa (Puccinia striiformis). U početku cvatnje potrebno je provesti zaštitu klasa žitarica protiv gljivica uzročnika bolesti iz roda Puccinia, Fsarium, Septoria i drugih mogućih uzročnika. Najjače zaraze gljivicama su u vrijeme cvatnje  ako pada kiša. Potrebno pratiti razvoj usjeva i provesti tretiranje u potrebnom momentu!

Neki od fungicida dozvoljeni za tu namjenu: Retengo, Amistar gold, Falcon forte, Elatus plus, Caramba, Delaro forte i drugi dozvoljeni  registrirani na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb

Također je preporuka da se izvrši pregled usjeva  i po pojavi izvrši suzbijanje žitnog balca. Suzbijanje se vrši nekim od registriranih insekticida dozvoljenih na stranici  https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb  (rezistentnost na određene djelatne tvari provjeriti na https://rezistentnost-szb.hr/stetnici/agronomija/zitni-balac ).

Upućujem na novi  Zakon o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 (15.04.2022): obveza vođenja evidencija i čuvanja računa za kupljene pesticide na razdoblje od 3 godine, te dodatna zaštita pčela i divljih oprašivača-ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

 

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,

 e-mail :Ana-Marija.Cajkulic@mps.hr

 




Obavijest proizvođačima kukuruza

Podsjećamo proizvođače kukuruza na mogućnost suzbijanja korova u pre-em roku, odnosno nakon sjetve, a prije nicanja. Tada se primjenjuju tzv. zemljišni herbicidi koji djeluju preko tla, a efikasnost im ovisi o kakvoći pripreme tla i količini oborina nakon primjene. Naime, potrebna je kiša da ih „unese“ u tlo u zonu klijanja korova. Zemljišni herbicidi suzbijaju jednogodišnje travne (koštan, muhari, svračica,…) i jednogodišnje širokolisne (ambrozija, loboda, štir, dvornici,…) korove. Na višegodišnje korove ne djeluju pa je njih potrebno suzbijati nakon nicanja sredstvima koja djeluju preko lista korova.

Za suzbijanje jednogodišnjih travnih (i nekih širokolisnih) korova prije nicanja mogu se upotrijebiti herbicidi: Dual gold 960 EC, Deluge 960 EC, Efica 960 EC, Deflexo, Frontier X2, Koban 600, Pendifin 400 SC, Dost 330 EC, Pendus 330 EC, Sharpen 330 EC, Stomp Aqua i dr.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova koriste se herbicidi: Click 50 FL, Callisto 480 SC, Pledge 50 WP i dr.

Budući da navedena sredstva djeluju samo na jednu skupinu korova (ili jednogodišnje travne ili jednogodišnje širokolisne), potrebno ih je kombinirati kako bi se postigao potpuni učinak. No, možete koristiti i već gotove kombinacije za suzbijanje  jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova, čime uvelike pojednostavljujete primjenu. Od gotovih (tvorničkih) kombinacija na tržištu možete naći: Primextra TZ gold 500 SC, Lumax, Lumax H 537.5 SE, Tonale, Camix, Camix 560 SE, Akris, Penter, Koban T, Koban TX, Adengo, Deflexo mix, Deflexo ultra i dr.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, čuvati račune od kupljenih sredstava, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.agr.                

E-mail: mirta.k-bozuric@mps.hr




Obavijest proizvođačima ozimih žitarica

Od posljednje obavijesti proizvođačima ozimih žitarica prošlo je više od mjesec dana. To razdoblje obilježile su izrazito nestabilne vremenske prilike koje su pogodovale uzročnicima biljnih bolesti. Stoga preporučamo obilazak i pregled usjeva te (po potrebi) tretiranje fungicidima. Za suzbijanje hrđa (Puccinia spp.), smeđe pjegavosti lista pšenice (Septoria tritici), žuto-smeđe pjegavosti pšenice (Pyrenophora tritici-repentis), sive pjegavosti ječma (Rhynchosporium secalis), mrežaste pjegavosti ječma (Pyrenophora teres), pepelnice (Erysiphe graminis) te drugih bolesti lista i stabljike strnih žitarica mogu se koristiti preparati na osnovi aktivne tvari:

  • azoksistrobin (Amistar 250 SC, Mirador 250 SC, Zoxis 250 SC, Legado, Diagonal, Sinstar, Tazer, Azaka, Sivar, Aztek 250 SL, Calizi)
  • azoksistrobin u kombinaciji s drugim aktivnim tvarima (Custodia)
  • tebukonazol (Folicur EW 250, Tebusha 25% EW, Tebkin 250 EW, Tebucol, Tebu Super 250 EW, Riza, Ulysses)
  • tebukonazol u kombinaciji s drugim aktivnim tvarima (Prosaro 250 EC, Zantara)
  • protiokonazol (Curbatur 250 EC, Proline, Pecari 300 EC, Protendo 300 EC)
  • protiokonazol u kombinaciji s drugim aktivnim tvarima (Ascra Xpro, Elatus Era)
  • metentriflukonazol u kombinaciji s drugim aktivnim tvarima (Revystar XL, Revycare)

Navedene djelatne tvari djeluju i na gljive iz roda Fusarium, koje u fenofazi klasanja i cvatnje pšenice uzrokuju palež klasa. Razvoju bolesti pogoduje kišovito vrijeme tijekom cvatnje, a kao posljedica zaraze javlja se smanjenje količine i kvalitete uroda.

Naglašavamo i da je na više lokacija uočena prisutnost ličinki crvenog žitnog balca – “leme” (Oulema melanopus), najvažnijeg štetnika strnih žitarica. Kao kritičan broj uzima se prisustvo 1-2 ličinke po zastavici. Ličinke su žute boje, prekrivene sluzi koja od izmeta pocrni, a od sluzi im se tijelo ne vidi pa ih se često zamjenjuje pužićima. Najviše štete nanose oštećivanjem (izgrizanjem) vršnog lista – zastavice, o kojem ovisi nalijevanje zrna.

Za suzbijanje su registrirani slijedeći insekticidi: Cypgold, Cythrin max, Decis 2,5 EC, Karate zeon, Poleci. Osjetljivost crvenog žitnog balca na insekticide ispitivana je 2019. godine, u okviru projekta „Monitoring rezistentnosti štetnih organizama na sredstva za zaštitu bilja“, a rezultate možete pogledati na stranici: https://rezistentnost-szb.hr/stetnici/agronomija/zitni-balac.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, čuvati račune od kupljenih sredstava, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.agr.                

E-mail: mirta.k-bozuric@mps.hr




Obavijest vinogradarima

Vinova loza je u fazi intezivnog porasta mladica. Obzirom na promjenjivo vrijeme i najavljene oborine potrebno je ponoviti zaštitu protiv crne pjegavsti (Phomopsis viticola) .

Zaštitu mladica i listića moguće izvršiti jednim od fungicida: Solofol, Delan PRO, Polyram DF (voditi računa da navedeni fungicid ima važeću registraciju do 28.5.2024., rok za primjenu zaliha je 28.11.2024.g ).

Za zaštitu od pepelnice (Unicula necator)  primijeniti: Chromosul 80, Thiovit Jet,  Kalinosul 80 WG, Kossan WG, i dr.

Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno zbrinuti ambalažu.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr

 




Obavijest vinogradarima

Nakon toplog perioda u prvoj polovici travnja vinova loza, posebno u obalnom dijelu Šibensko-kninske županije u fazi je intenzivnog porasta mladica, razvijen je 5-6 list.

U početnom razvojnom periodu vinova loza je podložna zarazama uzročnikom bolesti  poznate pod nazivom crna pjegavost (Phomopsis viticola), širi se na mladim izbojima prije cvatnje.

Prognozni modeli (DHMZ) za narednih 7 dana predviđaju kišu krajem tjedna (četvrtak, petak) što pogoduje razvoju bolesti. Tijekom idućeg tjedna, a radi sprečavanja pojave bolesti preporuča se, izvršiti zaštitu jednim od pripravaka koji sadrže bakarNORDOX 75 WG, CUPRABLAU Z 35 WG  pogodni i za ekološku proizvodnja ili van sustava ekološke proizvodnje – DELAN PRO, SOLOFOL, POLYRAM DF, UNIVERSALIS koji se mogu primijeniti u vinogradima gdje je prošle vegetacijske sezone bila jaka zaraza.

Navedenim pripravcima mogu se dodati pripravci na bazi sumpora koji smanjuju napad grinja te preventivno djeluju na pepelnicu:, CHROMOSUL 80,  KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL DISPERSS, COSAVET DF i drugi.

 Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, čuvati račune kupljenih SZB, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 13.09.2024. (petak)

 u Primoštenu Burnom, Draga 6   (skladište), od 10:00 -11:30

i u Drnišu lokacija Cecela – Petrovo polje, DRNIŠKI VINOGRADAR d.o.o. (Dalmacija vino Split d.o.o) od 13:00-15:00.

 

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr




Obavijest proizvođačima soje

Nakon sjetve, a prije nicanja soje primjenjuju se tzv. zemljišni herbicidi koji djeluju preko tla, a efikasnost im ovisi o kakvoći pripreme tla i količini oborina nakon primjene.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova koriste se herbicidi: Sencor WG 70, Sencor SC 600, Metrex, Senat WG, Scorpio 70 WG, Metro, Mistral 70 WG, Centium 36 CS i dr.

Jednogodišnje travne (i nekih širokolisne) korove prije nicanja prije nicanja suzbijaju: Dual gold 960 EC, Efica 960 EC, Deflexo, Stomp Aqua, Deluge 960 EC, Frontier X2, Koban 600, Dost 330 EC, Pendus 330 EC, Sharpen 330,  i dr.

Jednogodišnje travne (uskolisne ) i pojedine širokolisne korove suzbijaju: Proman, Sirtaki, Chanon.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno uputi proizvođača i dozvoli prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu provoditi samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

                                                                                              Vesna Bradić, dipl.inž.agr.

                                                                                              vesna.bradic@mps.hr




Obavijest voćarima

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka i krušaka proteklo je 8 dana. Agroklimatske stanice zabilježile su oborine u količini od 15 do 20 litara po kvadratnom metru, ostvareni su uvjeti za slabu do srednje jaku infekciju uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis)Prognostičari najavljuju novo kišovito razdoblje.

Proizvođačima jabuka i krušaka preporučamo da obave zaštitu kombinacijom sistemičnih fungicida Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus i preventivnog fungicida Delan 700 WDG, Envita, Delan PRO, Alcoban, Dynamo   Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor ili Scab 80 WG i Polyram(  dozvola važi do 28.05.2024., krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024.).

U nasadima koštičavog voća potrebno je ponoviti preventivnu zaštitu protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), u nasadima šljiva  i od od narančaste pjegavosti dozvoljeni su Futura 50 WP i Kastor.

U nasadima višnjama i trešnjama protiv kozičavosti (Blumeriella jaapii) primijeniti jedan od fungicidnih pripravaka: Chromodin S-65, Syllit 544 SC itd.

Također je potrebno vršiti pregled nasada na napad  lisnih uši u nasadima koštičavog voća.

Dozvolu u nasadima višnjeMospilan 20 SGPirimor 50 WG, u nasadima breskvePirimor 50 WGMoventoTeppeki 500 WG, u nasadima trešanja i nektarinaMoventoMospilan  20 SG, u šljivicima Mospilan 20 SGMoventoTeppeki 500 WGPirimor 50 WG.

Tretirati insekticidima kada je pokošena tratina u nasadu i nema leta pčela.

VAŽNA NAPOMENA :Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.

E-mail: durdica.ksenek@mps.hr




Obavijest proizvođačima jezgričavog voća

Od posljednje preporuke prošlo je 9 dana te su se u tom periodu ostvarili uvjeti za infekciju fuzikladijem (Venturia inaequalis). Kako je za vikend ponovno najavljeno nestabilno vrijeme  potrebno je i dalje provoditi preventivnu zaštitu nasada jabuka i krušaka.

 Preporučamo da obavite zaštitu  nasada  primjenom jednog od fungicida sistemičnog djelovanja:  Difcor, Argo, Difenzone, Score 250 EC, Sercadis plus, i dr.

 Zbog produženja preventivnog djelovanja navedenim sistemicima dodajte jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja:  Delan 700 WDG, Captan WP 50, Poliram DF i  dr.

 Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena. Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr

andreja.v-pofuk@mps.hr




Obavijest proizvođačima jabuke i kruške

U zadnja tri dana na području naše županije, ovisno o lokalitetima, palo je do 40 mm kiše te je došlo do znatnog pada temperature. Zbog dugotrajnog vlaženja lista ostvarile su se infekcije  krastavosti jabuka (Venturia inaequalis). Preporučamo ponoviti zaštitu  pripravcima sistemičnog djelovanja koji imaju kurativni učinak (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus,Sercadis). Prema najavama meteorologa postoji mogućnost oborina stoga preporučamo, radi produljenog preventivnog djelovanja dodati i pripravak kontaktnog djelovanja  (Delan 700 WDG, Delan pro, Alcoban ili Dynamo).

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja, pridržavati se Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/22.

 

                                                                                Ivana Češek, mag.ing.agr.

                                                                                             e-mail: ivana.cesek@mps.hr