Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 




Obavijest proizvođačima kukuruza

U narednom periodu  biti će zasijana većina površina pod kukuruzom u našoj županiji.

Nakon sjetve potrebo je odraditi zaštitu od korova koji stvaraju najveći problem u fazi razvoja kukuruza od 3-10 lista.

Na parcelama na kojima prevladavaju jednogodišnji korovi (koštan, muhari, svračica, loboda, abutilon, ambrozija i dr.) moguće je primijeniti zemljišne herbicide  odmah nakon sjetve u ovisnosti o dobroj pred sjetvenoj pripremi tla i optimalnoj količini oborina.

Od velikog broja registriranih zemljišnih herbicida navodimo neke:

Za širokolisne korove: Callisto 480 SC, Pledge 50 WP, Click 50 FL, Calaris 400 SC  i dr.

Za travnate korove i neke širokolisne korove: Dual Gold 960, Frontier X2, Dost 330 EC, Stomp Aqua i dr.

Gotove kombinacije: Tonale, Adengo, Lumax, Lumax H 537.5 SE,  Primextra TZ Gold 500 SC Koban TX, Camix 560 SE, Akris i dr.

Neki od navedenih preparata mogu se koristiti i u ranom postu tj. nakon nicanja kulture do faze tri lista kukuruza, ali u smanjenim dozama.

Na poljima gdje prevladavaju višegodišnji korovi (pirika, osjak, slak, divlji sirak i dr.) treba planirati primjenu herbicida nakon nicanja kulture i korova.

Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstvima za zaštitu bilja LUMAX, DUAL GOLD 960 EC, PRIMEXTRA TZ GOLD 500 SC, CAMIX 560 SE, LUMAX H 537.5 SE, EFICA 960 EC, DEFLEXO MIX, DEFLEXO ULTRA, DEFLEXO i DELUGE 960 EC do 23. 6. 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstvima za zaštitu bilja do 23. 7. 2024. 

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

                                                                                                      Sanja Vuković dipl.ing.agr.

                                                                                                e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

 




Obavijest vinogradarima

Proteklih dana niske temperature nisu pogodovale razvoju gljivičnih oboljenja, ali s najavljenim porastom temperatura u narednom razdoblju postoji  opasnost od infekcije plamenjačom (Plasmopara viticola) i crnom pjegavošću (Phomopsis viticola) vinove loze.

Razvojne faze vinove loze na području Krapinsko- zagorske županije vrlo su neujednačene. Mladice su duljine od 5-15-tak cm. Zbog toga pri odabiru sredstava za zaštitu od navedenih bolesti treba voditi računa upravo o tome koja je razvojna faza najzastupljenija u vinogradu.

Kod sorata kod kojih mladice nisu još dosegle duljinu od 10- tak cm i nadalje preporučujemo primjenu preventivnih pripravaka: Polyram DF, Solofol ili Delan Pro. Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) potrebno je dodati jedan od pripravaka na bazi sumpora, koji ujedno dobro djeluje i na suzbijanje grinja.

Za zaštitu ranijih sorata, kod kojih su mladice dulje,  mogu se koristiti pripravci Mikal Flash ili Mikal premium Fi sl. Za zaštitu od pepelnice (Erysiphae necator) primijeniti npr. Stroby, Vivando, Talendo extra, Talendo i sl.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                          E-mail: sanja.greguric@mps.hr




Obavijest vlasnicima nasada koštičavog voća o mjerama zaštite krajem travnja

Početkom i sredinom mjeseca travnja (03.4., 12.4.) preporučene su upute za suzbijanje najvažnijih bolesti i štetnika koštičavog voća krajem cvatnje! Zbog iznadprosječno toplog razdoblja krajem ožujka i tijekom prve polovice travnja o.g. već krajem prvog tjedna ovog mjeseca upućeno je upozorenje radi zaštite šljiva od šljivinih osica (Hoplocampa) (03.4.) (gotovo tri tjedna ranije nego protekle 2023.)! Zbog iznadprosječne topline već početkom druge dekade mjeseca travnja (12.4.) upozoravali smo na početak prekomjernog množenja lisnih uši (npr. na breskvama, trešnjama, šljivama) i resičara ili tripsa (nektarine)!

U drugoj polovici ovog mjeseca meteorološki uvjeti su značajno drukčiji: nakon što su u svim danima od 01.4. do 15.4. 2024. najviše temperature zraka svakodnevno su bile s vrijednostima od 17,9° do 30,5°C, s najavljenom sjevernom frontom od 16. travnja je značajno osvježilo: naknadno su dnevne temperature najčešće u rasponu 13,1°-16,5°C! Tog je dana (16.4.) kiša padala na svim mjernim mjestima u količinama 20-35 mm! Jutarnje su temperature posljednjih deset dana svakodnevno niže od 4,9°C, a na lokalitetima uz riječne doline u tri smo jutra (19.4., 21.4., 22.4.) bilježili negativne vrijednosti (npr. od -0,04° do -1,4°C u središnjem dijelu uz rijeku Muru) Ipak, u dosadašnjem dijelu ovog mjeseca prosječna je temperatura zraka čak 12,6°C (što je 2,3°C više od očekivanog prosjeka). Hladne oborine (pri prosječnih 6,6°C) padale su protekle dvije noći i jutra u količinama 18,0 mm (Donja Dubrava) do 20,2 mm (Železna Gora)! Naredna dva dana jutra će još biti svježa (3-5°C), ali sa južnim strujanjem očekujemo porast temperatura zraka (17-19°C). Početkom idućeg tjedna još toplije (24-25°C) (29.4.-30.4.)!

U takvim uvjetima (prohladno-vlažno) ponovno smo bilježili uvjete za razvoj smeđe truleži koštičavog voća (Monilinia) i bakterijskog raka (Pseudomonas) (npr. uzročnik tamne pjegavosti plodova trešnje), ali unatoč dugotrajnijem vlaženju zbog vrlo svježih noći manje su povoljni uvjeti tijekom protekla dva dana bilježeni za uzročnike šupljikavosti lišća (Stigmina) i kozičavosti (Blumeriella)! Uz riječne doline moguća je u narednom razdoblju pojava dugotrajnije rose!

Stoga u nasadima koštičavog voća u narednom razdoblju preporučujemo koristiti površinske ili lokalno-sistemične kombinirane organskih fungicide (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Voditi računa o propisanim karencama, naročito u ranijim sortama marelica i trešnja (karenca površinskih organskih fungicida iz skupine ftalimida i dodina u koštičavom voću iznosi 21 dan)! Protiv bakterijskih uzročnika bolesti (trešnja) (Pseudomonas) preporučujemo nastaviti mjere zaštite primjenom mikrobioloških prirodnih antagonista!

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Tablica 1. Prosječni dnevni ulovi nekih štetnika na feromonskim trapovima u središnjem i zapadnom dijelu Međimurja tijekom mjeseca travnja 2024 (od 01.4. do 24.4.)!:

Štetni organizam Cydia molesta Cydia funebrana Anarsia lineatella
Prosječni dnevni ulov leptira 2,6 2,1 0,0

Cydia molesta=breskvin savijač; Cydia funebrana=šljivin savijač; Anarsia lineatella=breskvin moljac!

U prethodnoj uputi (12.4.) upozoravali smo na potrebu usmjerenog suzbijanja nekih štetnika nakon cvatnje bresaka, nektarina i trešnja (lisne uši, resičari ili tripsi), a zbog iznadprosječne topline prva pojava leptira savijača (npr. Cydia molesta, Cydia funebrana) zabilježena je već krajem mjeseca ožujka! Njihov nešto brojniji let je omogućila iznadprosječna toplina tijekom prve polovice travnja o.g. (vidi Tablicu 1.). Niže dnevne temperature onemogućile su njihovu aktivnost posljednjih osam dana, pa njihovo usmjereno suzbijanje u narednom razdoblju nije potrebno provoditi!

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr




Obavijest proizvođačima jabuka

Promjena vremena s mjestimičnim oborinama ovih dana tmože značajnije utjecati na infekcije uzročnikom ekonomski najznačajnije bolesti –  krastavosti jabuke (Venturia inaequalis).

Stoga preporučujemo zaštitu nasada s jednim od dozvoljenih sistemičnih pripravaka: DIFCOR ili SYLLIT 544 SC ili neki drugi prema  Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Za produljeno djelovanje dobro je dodati jedan s preventivnim djelovanjem, primjerice Delan 700 WDG ili neki drugi prema  Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Isto tako se jabuka zbog uznapredovale vegetacije ove godine nalazi u stadiju stvaranja mladog ploda, a obzirom, kako se lovi kritičan broj prve generacije ekonomski najznačajnijeg štetnika – jabučnog savijača (Cydia pomonella L.), preporučujemo uporabu jednog od raspoloživih i dozvoljenih pripravaka: MOSPILAN 20 SP ili CORAGEN 20 SC ili DELEGATE 250 WG ili neki drugi prema  Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.      

 E – mail: Ivan.Simicevic@mps.hr




Uputa vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka

Posljednja je uputa za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka upućena je sredinom mjeseca travnja (15.4.)! Zbroj prosječnih dnevnih temperatura od početka kalendarske godine do jučerašnjeg dana u središnjem dijelu Međimurja uz rijeku Muru iznosi 865,1°C (ovaj zbroj je u 2024. dostignut 15-ak dana ranije nego protekle 2023.)! U takvim uvjetima se plodovi jabuka intenzivno razvijaju, te su najčešće promjena 10-20 mm! Od dana 13. travnja o.g. na stablima jabuke sorte Zlatni delišes, uzgajanim uz riječnu dolinu, koja nisu bila zaštićena pronalazimo prve simptome uzročnika krastavosti (Venturia)! VAŽNO: U mjesecu travnju o.g. meteorološki uvjeti su nadalje neobični i odstupaju od prosjeka: u svim danima od 01.4. do 15.4. 2024. najviše temperature zraka svakodnevno su bile s vrijednostima od 17,9° do 30,5°C, ali s najavljenom sjevernom frontom od 16. travnja je značajno osvježilo (naknadno su dnevne temperature najčešće u rasponu 13,1°-16,5°C)! Tog je dana (16.4.) kiša padala na svim mjernim mjestima u količinama 20-35 mm! Jutarnje su temperature posljednjih osam dana svakodnevno niže od 4,5°C, a na lokalitetima uz riječne doline u tri smo dana (19.4., 21.4., 22.4.) bilježili negativne vrijednosti (npr. od -0,04° do -1,4°C) Ipak, u dosadašnjem dijelu ovog mjeseca prosječna je temperatura zraka čak 12,9°C (što je 2,6°C više od očekivanog prosjeka). Hladne oborine (pri prosječnih 6°C) padaju protekle dvije noći i jutra u količinama 8,2 mm (Železna Gora) do 17,2 mm (Donja Dubrava)! Naredna dva dana još očekujemo prohladno i vlažno, a porast temperatura (19-22°C) moguće je narednog vikenda (27.4.-28.4.). Početkom idućeg tjedna još toplije (25°C) (29.4.-30.4.)!

Broj travanjskih primarnih zaraza uzročnikom krastavosti jabuka i krušaka (Venturia) na području Županije je vrlo različit: uz riječne dolije zabilježili smo četiri, a na vjetrovitim položajima u zapadnom dijelu samo jednu primarnu zarazu (vidi Tablicu 1.)! U većini lokaliteta vidljiv je razvoj pepelnice (Podosphaera) na osjetljivoj sorti jabuka Idared, odnosno u razdoblju 03.4.-15.4. ova bolest se na netretiranim stablima sekundarno vrlo raširila (zaraza lišća >35 %)!

U poljskom mikro-pokusu na kritičnom lokalitetu Mursko Središće (nasad jabuka pokriven mrežom protiv tuče i opremljen metodom konfuzije RAK 3) tijekom razdoblja 08.3.-20.4. 2024. provedeno je osam aplikacija, te je na sortama jabuka Zlatni delišes, Jonagored i Idared dobivena odlična djelotvornost u suzbijanju krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera) primjenom anorganskih i organskih pripravaka (bakar, dodine, metiram, ditianon & pirimetanil, penkonazol, ditianon & kalijevi-fosfonati, tetrakonazol, fluksapiroksad, trifloksistrobin & fluopiram i sumpor)!

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj uzročnika krastavosti jabuka i krušaka (Venturia) tijekom dosadašnjeg dijela travnja 2024. godine na nekim lokalitetima zapadnog, središnjeg i istočnog dijela Međimurja:

Mjerni lokalitet Ukupno oborina Vlaženje lišća Prosječna temperatura Broj zaraza Venturia
Železna Gora 46,2 mm 3.760 minuta 13,8°C 1
Mursko Središće 49,0 mm 5.350 minuta 12,8°C 4
Donja Dubrava 69,8 mm 9.590 minuta 13,3°C 4

*podatci do 6.00 sati dana 24.4. 2024.!; **prosječna mjesečna temperatura zraka u mjesecu travnju iznosi 10,3°C uz očekivanih 53,5 mm oborina!

Uz pridržavanje ograničenja o najvećem broju dopuštenih primjena fungicida tijekom jedne sezone na istoj površini moguće je koristiti kombinaciju ili kombinirane pripravke protiv uzročnika krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Razmaci između aplikacija fungicida u uvjetima čestih oborina ne bi smjeli biti veći od šest dana! U aplikacijama nakon cvatnje voditi računa o izboru formulacija i mješavina sredstva za zaštitu bilja koja imaju najmanji negativni postrani utjecaj na razvoj mrežavosti plodova jabuka.

U mladim nasadima prohladno razdoblja krajem cvatnje značajno umanjuje opasnost zaraze karantenskom bakterijskom bolesti jabučastog voća (Erwinia amyloflora) (prema prognoznom modelu “Cougar Blight” dnevne vrijednosti za procjenu zaraze (DIV) do kraja toplinskog vala na dan 16. travnja o.g. porasla do vrijednosti 400: izmjereno u središnjem dijelu Međimurja uz riječnu dolinu – ali nakon tog datuma ova opasnost prestaje).

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Nadalje je u nasadima jabuke potrebno redovito praćenje populacije najvažnijih kategorija štetnika prema Tablici 1. objavljenoj u preporuci od 15.4. 2024.! Od početka ove godine do jučerašnjeg dana suma efektivnih temperatura zraka >10°C iznosi 134,9°C pa ove sezone prve ulove jabučnog savijača (Cydia pomonella) bilježimo već od 14. travnja o.g.! Topliji dani u prvoj polovici mjeseca travnja o.g.  pogodovali su na osjetljivim sortama jabuka (npr. Braeburn, Fuji, Gala, Crveni i Zlatni delišes, Elstar i dr.) razvoju početne brojnosti prezimljujuće populacije crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi). Ipak, zbog značajnog pada prosječnih temperatura zraka početkom ovog tjedna (22.4.) još nije zabilježena njihova kritična brojnost, ali vlasnicima plantažnih nasada jabuka preporučujemo redovito pratiti njihovu pojavu. Primjena insekticida protiv štetnih leptira čije su ličinke uzročnici crvljivosti plodova u voćnim nasadima jabuka i krušaka još nije potrebna (vidi podatke u Tablici 2.)!

Tablica 2. Prosječni dnevni ulovi nekih štetnika na ferotrapovima u središnjem i zapadnom dijelu Međimurja (nasadi bez mreže protiv tuče) posljednjih deset dana (od 15.4. do 23.4.)!:

Štetni organizam Cydia pomonella Leucoptera Cydia molesta Cydia funebrana Archips Ostrinia
Prosječni dnevni ulov leptira 0,0 1,2 0,9 2,9 0,0 0,0

Cydia pomonella=jabučni savijač; Leucoptera=moljac kružnih mina; Cydia molesta=breskvin savijač; Cydia funebrana=šljivin savijač; Archips=savijač kožice ploda; Ostrinia=kukuruzni moljac!

U plantažnim nasadima kruške nastaviti preventivnu zaštitu od različitih uzročnika bolesti (Venturia, Gymnosporangium, Stemphylium) primjenom dopuštenih fungicida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

Od dana 18. travnja o.g. primjećujemo na netretiranim stablima krušaka sporadičnu pojavu osice srčikarice (Janus compresus)! Puno je štetnija na slabije zaštićenim stablima populacija lisnih uši i kruškine buhe! Nakon cvatnje krušaka preporučujemo provesti dva usmjerena tretiranja ličinki kruškine buhe (Psylla), koja se sukcesivno razvija iz odloženih jaja odraslih oblika prezimljujuće populacije (pritom koristiti registrirane insekticide) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) (jaču brojnost ličinki kruškine buhe primjećujemo na nezaštićenim stablima sorte Viljamovka žuta početkom ovog tjedna – 22.4.)!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr




Obavijest voćarima

Obaviještavamo proizvođače jabuka i krušaka da prije najavljenih oborina izvrše zaštitu protiv čađave krastavosti (Venturia inaequalis).

Zaštitu izvršiti jednim od sistemičnih fungicida: Difcor, Sercadis, Sercadis plus i dr.

Radi dužeg preventivnog djelovanja navedenim sistemicima dodati jedan od fungicida kontaktnog djelovanja: Delan 700 WDG, Delan pro, Captan 80 WP, Captan WP 50, Kastor,  i dr.

Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno zbrinuti ambalažu.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr




Obavijest vinogradarima

Na pojedinim lokalitetima Varaždinske županije zabilježene su štete od mraza na vinovoj lozi. Kako bi omogućili biljci da se što prije oporavi preporuka je da se primijeni jedan od biostimulatora: Drin, Megafol, Amino Vital, Algo Vital, Poly Amin, Diamin Plus i dr.

Kada to vremenski uvjeti dopuste i dalje je potrebno provoditi preventivnu zaštitu protiv crne pjegavosti (Phomopsis viticola) te pepelnice (Uncinula necator).

Za zaštitu od crne pjegavosti na vinovoj lozi dozvoljeni su preparati: Polyram DF (registracija važi do 28.05.2024., krajnji rok za prodaju zaliha je 28.08.2024., dok je krajnji rok za primjenu zaliha 28.11.2024.), Delan Pro, Solofol i dr.

Protiv pepelnice moguće je koristiti sumporne preparate koji ujedno smanjuju i populaciju grinja – COSAVET DF, CHROMOSUL 80, KALINOSUL 80 WG, KOSSAN WG, SUMPOR SC-80, THIOVIT JET, SUMPOR WG-80 i dr.

Za dobro djelovanje sumpornih pripravaka potrebna je temperatura zraka iznad 15ᴼC.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

  

Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine

zrinka.veceric@mps.hr

 




Farm audit trening – Climate Farm Demo (CFD) projekt

Tijekom travnja projektni tim CFD Hrvatska organizirao je tri treninga za klimatske savjetnike iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede u svezi organizacije i provedbe Farm audita zbog mjerenja ugljičnog otiska odnosno emisije stakleničkih plinova na pilot demo farmama (PDF). Treninzi su se održali u Šibeniku za savjetnike iz DNŽ, SDŽ, ZDŽ, ŠKŽ i LSŽ, zatim u Novoj Gradiški za savjetnike iz VSŽ, OBŽ, VPŽ i BPŽ te u Zagrebu za savjetnike iz BBŽ, KKŽ, SMŽ, VŽ, MŽ, KZŽ,ZGŽ, PGŽ i GZG.

Farm audit trening u Šibeniku 11. 4. 2024.

Savjetnici su upoznati s učincima klimatskih promjena u svijetu te klimatskim prognostičkim modelima u kratkoročnom (2021.-2040.), srednjoročnom (2041.-2060.) i dugoročnom (2080.-2100.) periodu. Pojednostavljeno, svijet će se suočiti s dramatičnim promjenama ako u skorije vrijeme ne dođe do drastičnih promjena u smanjenju emisija u energetskom, transportnom i poljoprivrednom sektoru te u izravnim industrijskim procesima i gospodarenju otpadom. Pri tome je naglasak stavljen na važnost emisija stakleničkih plinova koje proizvode poljoprivredna gospodarstva. Primjerice poljoprivreda u Republici Hrvatskoj (RH) je sveukupno proizvodila oko 4,4 milijuna tona CO2 /godišnje 1990. dok su mjerenja iz 2021. pokazala da su ugljične emisije u hrvatskoj poljoprivredi pale na 2,7 milijuna tona CO2 /godišnje što ostavlja prostora za različite interpretacije tih promjena od činjenice da se dio naših poljoprivrednika zaista uključio u zeleno-digitalnu tranziciju u smislu postizanja klimatskih neutralnih farmi do spoznaje da se također u tom promatranom periodu u određenoj mjeri smanjila poljoprivredna djelatnost u RH.

Farm audit trening u Novoj Gradiški 15. 4. 2024.

Na treninzima je demonstriran rad na programu odnosno ugljičnom alatu Farm Carbon Calculatoru putem kojeg će se mjeriti ugljične emisije na PDF. Nakon završenog audita na PDF, savjetnici će izraditi u dogovoru sa svojima poljoprivrednikom Plan prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena u poljoprivredi (dalje Plan) za svaku odabranu PDF te će poljoprivrednik slijediti taj Plan tijekom trajanja projekta i pokušati smanjiti prvotno izmjerenu ugljičnu emisiju. Taj Plan sadržavat će mjere koje se nalaze unutar tematskih područja koje su navedene unutar CFD projekta, a to su ovisno o glavnoj djelatnosti na PDF-u jedna ili više slijedećih mjera: upravljanje travnjacima, proizvodnja stočne hrane, upravljanje usjevima, zdravlje tla i bioraznolikost, agrošumarstvo i odnos prema krajoliku, upravljanje energijom/vodom i stadom, proizvodnja bioplina, skladištenje i razbacivanje gnojiva, aditivi za smanjenje metaboličke emisije metana i mehanizme nagrađivanja. Naime, glavni cilj cijelog projekta je da se do završetka projekta (2029.) postigne smanjenje ugljičnih emisija na svakoj PDF za barem 30%.

Farm audit trening u Zagrebu 19. 4. 2024.

Na kraju treninga savjetnici su upoznati sa smjernicama kako planirati, organizirati i provesti demonstracijski događaj (demo-događaj) na PDF-a. Naime, obveza svake PDF i pripadajućeg savjetnika je da se tijekom trajanja projekta organiziraju 3 demo-događaja odnosno 75 demo događaja na svih 25 PDF-i koje je RH registrirala na online platformu CFD projekta (www.climatefarmdemo.eu). Sveukupno na nivou cijelog CFD projekta i svih 81 partnera (EU-27, Švicarska, Srbija i UK) registrirano je 1500  PDF-i s konačnim ciljem od 4500 demo događaja koji će okupiti oko 250000 poljoprivrednika na nivou  cijelog projekta odnosno oko 2000 poljoprivrednika prisutnih na demo-događajima samo u RH do listopada 2029. Razumljivo da je pri tome komunikacija informacija i ideja o projektu, diseminacija i iskorištavanje rezultata koji će se postići tijekom procesa iznimno važna i traži uključivost svih aktera nacionalnih i EU AKIS platformi.

Farm audit trening u Zagrebu 19.04.2024.

U konačnici moramo zahvaliti kolegama savjetnicima kao i medijima, kreatorima politika te članovima znanstvene zajednice sa Sveučilišta koji su se priključili spomenutim treninzima na  aktivnom sudjelovanju u raspravama i izvrsnim pitanjima čime su bitno doprinijeli boljem razumijevanju trenutne klimatske politike i potrebe za brzim reakcijama koji će dovesti do smanjenja emisija stakleničkih plinova na PDF-a.

Nacionalni koordinator CFD projekta

dr. sc. Zlatko Tomljanović




Obavijest proizvođačima soje

Nakon sjetve, a prije nicanja soje moguće je primijeniti zemljišne herbicide i to na površinama zakorovljenim većinom jednogodišnjim uskolisnim korovima (koštan, muhari, svračica i dr.) i jednogodišnjim širokolisnim korovima (loboda, dvornik, ambrozija, šćir i dr).

Zemljišni herbicidi ne suzbijaju višegodišnje korove (slak, osjak, pirika, divlji sirak i dr.) pa se na površinama gdje dominiraju takvi korovi preporuča korištenje herbicida nakon nicanja kulture i korova.

Kritično razdoblje zakorovljenosti soje je od prve do treće troliske, što znači da u tom periodu korovi nanose najveće štete kulturi.

Neki od registriranih zemljišnih herbicida u soji su :  Dual gold 960 EC, Frontier X2, Dost 330 EC, Stomp Aqua , Sencor WG 70,Sencor SC 600, Scorpio 70 WG, Senat WG, Proman , Centium 36 CS, Koban 600, Chanon i dr.

Radi potpunog učinka na korove potrebno je kombinirati  neke od navedenih herbicida.

Za očekivani učinak ovih herbicida neophodna je dobra pred sjetvena priprema tla i optimalna količina oborina.

U slučaju većih količina oborina nakon primjene na lakšim tlima moguća su prolazna fitotoksična oštećenja mladih biljaka soje.

Na soji koja je u AGRONET zahtjevu označena i prijavljena za GAEC 8ne smiju se primjenjivati sredstva za zaštitu bilja .

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

                                                                                                      Sanja Vuković dipl.ing.agr.

                                                                                                e-mail:sanja.vukovic@mps.hr




Obavijest proizvođačima krumpira

Krumpir niče ovisno o temperaturama 3 do 4 tjedna nakon sadnje. Nakon nicanja krumpira do faze zatvaranje redova može se provesti zaštita od korova. Kad vremenske prilike dozvole ulazak u polje potrebno je provesti zaštitu od korova. Herbicide odabrati ovisno o sastavu korovne flore. Radi proširenja spektra djelovanja na korove moguća je i kombinacija dva herbicida.

Za zaštitu od uskolisnih i širokolisnih korova može se  primijeniti jedan od herbicida: SENCOR WG 70, SHARMETRIN, SCORPIO 70 WG, SENAT WG, METRO, MISTRAL 70 WG, METREX (metribuzin). Primjenjuje se kad je krumpir visine 5-10 cm tj. nakon što razvije 5-8 listova. Primjenjuju se u dozi  0,5-0,75 kg/ha (0,5 kg/ha na srednje teškim tlima, 0,75 kg/ha na težim i humusom bogatim tlima). Zbog naglašene fitotoksičnosti za sunčanih i toplih dana tretiranje treba obaviti u posljepodnevnim satima kad se oporave biljke. Karenca je 42 dana.

SENCOR SC 600  (metribuzin), 0,55 l/ha  u fazi kad su izdanci 5-10 cm.  Ograničenje: dozvoljena je primjena sredstva na tlima u Kojima je udio organskih tvari veći od 1%.

Širokolisne korove suzbija herbicid:

BASAGRAN 480 (bentazon, 1,5-2 l/ha). Primjenjuje se po BBCH skali u fazi 9-14 (do 4. lista). Viša relativna vlaga zraka i temperatura pojačavaju učinkovitost pripravka. Nakon primjene ne smije padati kiša barem 6 sati. Ne prskati pri jakim rosama. Kod primjene kod temperatura iznad 25ᵒC može doći do prolazne fitotoksičnosti

Jednogodišnje i višegodišnje uskolisne korove suzbijaju:

FUSILADE MAX (fluazifop – p- butil, 0,5-2,0 l/ha, K-90 dana). Sredstvo se u krumpiru primjenjuje do pojave cvjetnih pupova (do BBCH 50).

DIPOL (fluazifop-p –butil, 1,25 l/ha, K – 90 dana)

SECURE, WISH TOP (kizalofop-P-etil) Primjena u količini 0,4-1,25 l /ha, K- 35 dana

LEOPARD 5 EC (kizalofop-P-etil)(osim mladi i sjemenski, K-45 dana; 0,8-3,0 l/ha),

GRAMINIS 05 EC (kizalofop-P-etil, K-77 dana, 1,0-3,0 l/ha),

TARGA (kizalofop-P-etil, K-77 dana, 0,5-4,0 l/ha),

PANTERA QT (K-77 dana, kizalofop-etil, 0,8-3,0 l/ha),

QUICK 5 EC (K-56 dana; kizalofop-etil; 1,0-3,0 l/ha)

FOCUS ULTRA (cikloksidim, 1-4 l/ha, K-56 dana)

SELECT SUPER (kletodim, 0,8-2 l/ha, K- 49 dana)

Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova mogu se primijeniti herbicidi:

TAROT 25 DF (rimsulfuron).  Sredstvo se primjenjuje od visine 5 cm do zatvaranja redova.  Sredstvo se ne smije primijeniti u sorti krumpira Salome (TAROT). Može se primijeniti jednokratno (30 g/ha) ili dvokratno 7-10 dana nakon prve primjene (20-30 g/ha). Sredstvo koristiti uz dodatak 0,1% neionskog okvašivača. Primjena u većoj dozi (60 g/ha) kada su prisutni višegodišnji korovi i u kasnijim su fazama razvoja.

PLAZA (rimsulfuron). Primjena nakon nicanja u stadiju rasta bočnih mladica kada je visina biljke 10-20 cm u količini 60 g/ha sredstva. U slučaju nepotpune učinkovitosti i/ili ponovnog ponika korova sredstvo se može primijeniti i drugi puta u količini 30 g/ha Druga primjena 8-15 dana nakon prve.

RIMURON (rimsulfuron)Nakon nicanja u stadiju rasta bočnih mladica kada je visina biljke 10-20 cm u količini 60 g/ha sredstva i dodatak sredstva za poboljšanje učinka HELM SUPFER PLUS u količini 200 ml/ha.  U slučaju nepotpune učinkovitosti i/ili ponovnog ponika korova sredstvo se može primijeniti i drugi puta u količini 30 g/ha sredstva i dodatak sredstva za poboljšanje učinka HELM SUPFER PLUS u količini 200 ml/ha. Druga primjena 8-15 dana nakon prve.

TRAWEL (rimsulfuron). Sredstvo se primjenjuje nakon nicanja kada je krumpir visine 10-20 cm i to 50-60 g/ha + TREND 90 0,1-0,2% jednokratnom primjenom ili razdvojenom primjenom 30 g/ha + 20-30 g/ha + TREND 90 0,1-0,2%. Razdvojena primjena nakon 7-10 dana. Za proširenje spektra djelovanja na sjemenske širokolisne korove sredstvo se može kombinirati s 500 g/ha nekog sredstva na bazi 70% metribuzina, uz pridržavanje svih ograničenja koje važe za metribuzin. Preporuka je kad se herbicidi  kombiniraju ne koristiti okvašivač.

MAGNUM (rimsulfuron)

Sredstvo se primjenjuje nakon nicanja kada je krumpir visine 10-20 cm i to 50-60 g/ha + TREND 90 ili HERBOVIT 90 0,1-0,2% jednokratnom primjenom ili razdvojenom primjenom 30 g/ha + 20-30 g/ha + TREND 90 ili HERBOVIT 90 0,1-0,2%. Razdvojena primjena nakon 7-10 dana.

RINCON 25 SG (rimsulfuron) Primjena nakon nicanja krumpira do zatvaranja redova u količini 60g/ha.

Karenca sredstvima na osnovi rimsulfurona je 42 dana.

Herbicide primijeniti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr