Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 




Obavijest proizvođačima soje

Soja je okapavinski kultura vrlo osjetljiva na korove dok na naraste i zatvori sklop.

Stoga je vrlo važno nakon sjetve pravovremeno pregledati usjeve i ako je potrebno izvršiti zaštitu od korova.

Jednogodišnje širokolisne korove moguće je suzbiti primjenom slijedećih herbicida: Sencor WG 70, Sencor SC 600, Metrex, Senat WG, Scorpio 70 WG, Metro,i dr.

Jednogodišnji travni korovi i neki širokolisni mogu se suzbiti nakon sjetve a prije nicanja soje slijedećim herbicidima: Dual gold 960 EC, Stomp Aqua, Frontier X2, Koban 600, Dost 330 EC, Pendus 330 EC, Sharpen 330,  i dr.

Sve više u suzbijanju korovnih vrsta herbicidima imamo problem sa rezistentnim korovima. Stoga je naophodno voditi računa da se uz kemijsko suzbijanje korova kombinira i mehaničko unuštavanje korova, te na taj način smanji mogućnost razvoja razistentnih korovnih vrsta.

Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno zbrinuti ambalažu.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr




Obavijest vinogradarima

Izrazito topli period u prvoj dekadi mjeseca travnja s temperaturama  do 29 C potencirao je  intenzivan porast mladica vinove osobito ranijih sorti.  Nakon 17. travnja bilježimo nagli pad temperature zraka, a negativne vrijednosti zabilježene su na nekim lokalitetima 22. travnja , te su štete od mraza zabilježene su na pojedinim mikrolokalitetima s nižim položajima vinograda.

Količine oborina koje smo izmjerili u periodu od 15. travnja do 25 travnja:

 Lokacija Količina oborina od 15.4 – 25.4. agroklimatska stanica Pinova
Sveta Jana 32 L/m2
Plešivica 39 l/m2
Sesvete 28,5l/m2
Moravče 29 l/m2
Nespeš 35,6l/m2
Ivanić Grad 20,8/

 

S obzirom na količinu oborina koja je pala u proteklom periodu, nestabilnim meteorološkim uvjetima   predlažemo provođenje kemijske mjere zaštite vinove loze protiv plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) čim uvjeti to omoguće  fungicidaima na bazi fosetila: Mikal Flash, Mikal premium, Profiler, Azimut 80 WG, Alfil, i dr.

Porastom temperature zraka koju meteorolozi najavljuju početkom narednog vikenda uz povišenu relativnu vlagu zraka  povećava se mogućnost infekcija pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator), stoga predlažemo  primjenu fungicida Collis, Stroby, Zato 50 WG i dr. Porastom temperature zraka iznad 15 C ovom  moguća primjena pripravaka na bazi sumpora.

Za ublažavanje stresa biljaka uzrokovanih niskim temperaturama moguća je primjena biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem aminokiselina. Radi njihove bolje učinkovitosti preporuka je da se aminokiselinski pripravci primjene zasebno, bez miješanja sa sredstvima za zaštitu bilja osobito onima na bazi al fosetila.

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/). Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida  NN 46/22 (članak 73) profesionalni korisnik sredstava za zaštitu bilja obavezan je voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i  račune za kupljene pesticide.

 

                                                                                                                 Aleksandra Radić dipl.ing

                                                                                                                 e-mail: aleksandra.radic@mps.hr

 

 

 




Obavijest vinogradarima

Početak travnja obilježen je iznadprosječno toplim vremenom i vrlo intenzivnim porastom mladica vinove loze. Nakon 17. travnja bilježimo nagli pad temperature zraka, a negativne temperature zraka zabilježene su na nekim lokalitetima 22. travnja (tablica 1). Štete od mraza zabilježene su na djelu moslavačkih vinograda.

Tablica 1. Minimalne temperature zraka zabilježene na mjernim postajama u noći 22. travnja

Lokalitet Temperatura zraka °C
Glina -2,8
Gornja Jelenska -2,5
Katoličko Selišće -2,1
Ruškovica -1,5
Voloder -0,4
Kutina -0,4

U narednim danima meteorolozi najavljuju promjenjivo vrijeme i porast temperature zraka. U takvim okolnostima možemo očekivati povoljne uvjete za razvoj zaraze plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola). S obzirom na značajan vegetativni porast vinove loze, promjenjivo vrijeme i veliki infektivan potencijal plamenjače od prethodne sezone predlažemo primjenu kombiniranih fungicida na bazi fosetila: Mikal Flash, Mikal premium, Profiler, Azimut 80 WG, Alfil, i dr.

U zaštiti od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator)  predlažemo primijeniti: Collis, Stroby, Zato 50 WG i dr. U ovom je razdoblju moguća primjena pripravaka na bazi sumpora.

Za ublažavanje nastalih šteta od mraza moguća je primjena biljnih stimulatora s naglašenim sadržajem aminokiselina. Radi bolje učinkovitosti preporuka je da se aminokiselinski pripravci primjene zasebno, bez miješanja sa sredstvima za zaštitu bilja.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                                  Suzana Slovic, dipl.ing.               

                                                E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr




Obavijest ratarima

Ozime pšenice ovisno o teminima sjetve polako ulaze u fenofazu klasanja. Obzirom na vremenske prilike i najavljene oborine  potrebno je zaštiti usjeve protiv bolesti kao što su smeđa pjegaovst lista (Septoria tritici), žuto smeđa pjegavost (Pyrenophora tritici), žuta hrđa (Puccinia striiformis), pepelnica (Blumeria graminis).

Za zaštitu od navedenih bolesti mogu se primijeniti slijedeći fungicidi: Amistar 250 SC, Prosaro 250 EC, Folicur EW 250, Elatus Era i dr. 

Također treba pregledati usjeve  ječma na mogućnost pojave mrežave pjegavosti ječma (Pyrenophora teres) i sive pjegavosti (Rinchosporium secalis) te ako je potrebno izvršiti zaštitu jednim od fungicida: Elatus era, Amistar 250, Prosaro 250 EC i dr.

Na pojedinim lokacijama došlo je do oštećenja mladih biljčica od niskih temparatura u takvom slučaju fungicidima se mogu dodati pripravci na bazi aminokiselina koji će pomoći biljci da se brže oporavi i prevlada stres.

 Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno zbrinuti ambalažu.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr




Obavijest maslinarima

Većina maslina  u obalnom dijelu Šibensko-kninske županije nalazi se u fazi bubrenja cvjetnih vjenčića, te se ubrzo očekuje početak cvatnje.

Pregledom maslina koje se nalaze na toplijim položajima uz more uočen je početak cvatnje.

Pregledom lovki postavljenih na opažačkim mjestima u obalnom području županije bilježi se u vrlo jakom intenzitu let leptira 1. cvjetne generacije maslininog moljca (Prays oleae), znatno iznad praga štetnosti.

Provođenje zaštite protiv navedenog štetnika, preporuča se, u maslinicima u kojima se ubrzo očekuje cvatnja.

Za suzbijanje gusjenica 1. cvjetne generacije maslininog moljca može se koristit jedan od pripravaka čija je djelatna tvar:

  • Bacillus thuringiensis – BELTHIRUL, BOBIT WP, DIPEL DF – dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji

u maslinicima u kojima se ne provodi zaštita po pravilima ekološke proizvodnje može se primjeni jedan od pripravaka čija je djelatna tvar:

  • spinetoram – DELEGATE 250 WG,
  • deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER,

                 RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI, GRIAL

Zaštitu još nije potrebno provoditi  u maslinicima u zaleđu županije (zaleđe Skradina, Miljevci, Puljane, zaleđe Vodica, Pirovca, Primoštena) jer se masline na tom području, ovisno o sorti i položaju, nalaze se u fenofazi punjenja cvjetnih resa, ista se još nije u potpunosti razvila.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, čuvati račune kupljenih SZB, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 13.09.2024. (petak)

u Primoštenu Burnom, Draga 6   (skladište), od 10:00 -11:30

i u Drnišu lokacija Cecela – Petrovo polje, DRNIŠKI VINOGRADAR d.o.o. (Dalmacija vino Split d.o.o) od 13:00-15:00.

 

                                               Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr




Obavijest proizvođačima jabuke i kruške

Tijekom 23 i 24.04. 2024. na području BBŽ zabilježene su oborine od 5- 10 mm oborina uz niže temperatura. Bez obzira na niže temperature i manje količine oborina period vlaženja lista je bio dosta dug ,tako da su na nekim lokacijama zabilježene infekcije krastavosti jabuke (Venturia inaequalis). Zbog toga je potrebno ponoviti zaštitu primjenom sistemičnog fungicida u kombinaciji sa nekim od fungicida preventivnog djelovanja:

Chorus 50 WG, Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis ,Scercardis plus,

Domark ME uz pripravke na bazi metirama ,ditianona ili kaptana.

Većina gore navedenih sistemičnih fungicida ima djelovanje na pepelnicu jabuke.

Pripravku na bazi metirama registracija važi do 28.5.2024., a krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024. godine.

Tijekom noći 22.04.2024. gotovo na svim mjernim stanicama zabilježene su temperature u minusu od 0,1 do -2,5 i to na nekim lokacijama u trajanju od 4-6 sati. Tako niske temperature mogle su uvjetovati izmrzavanje kod nekih voćnih kultura ukoliko nisu provedene potrebne mjere zaštite.

Niske temperature nisu pogodovale letu leptira jabučnog savijača kao ni ostalim štetnicima, no najava je ponovni porast temperatura tako da treba pratiti slijedeće preporuke.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Vođenje evidencije uporabe SZB, atestiranje strojeva, skladištenje i zbrinjavanje ambalaže SZB te korištenje zaštitne opreme obveze su propisane : Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 te Pravilnikom o uvjetovanosti NN26/2023.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja

E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr




Obavijest voćarima

Oborine koje su prevladavale protekla nekoliko dana na području grada Zagreba i Zagrebačke županije pogodovale su razvoju zaraze uzročnikom krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) srednjeg do jakog intenziteta.

Preporuča se voćarima izvršiti zaštitu sa pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja koji imaju kurativni učinak: Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus.  Navedeni fungicidi djeluju i za suzbijanje pepelnice jabuke.

Radi produžnog preventivnog djelovanja zaštite protiv fuzikladija navedenim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja na bazi kaptana (Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor), ditianona (Delan 700 WDG, Delan pro, Alcoban, Dynamo) ili metirama (Polyram – registracija važi do 28.5.2024., a krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024. godine).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr




Obavijest voćarima

U noćnim i ranojutarnjim satima 22. travnja na nekoliko mjernih lokaliteta agroklimatske stanice zabilježile su negativne temperature zraka, čije vrijednosti prikazujemo u tablici.

Na pojedinim lokalitetima negativne temperature trajale su tijekom cijele noći, što će utjecati na veći konačni postotak šteta u nasadima jabuka.

Tablica 1. Minimalne temperature zraka zabilježene na mjernim postajama u noći 22. travnja

Lokalitet Temperatura zraka °C
Glina -2,8
Gornja Jelenska -2,5
Crnac (Sisak) -2,2
Katoličko Selišće -2,1
Ruškovica -1,5
Voloder -0,4
Kutina -0,4

Protekla dva dana zabilježeno je ovisno o lokalitetu 5 do 15 mm oborina, što je pogodovalo razvoju zaraze uzročnikom krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) slabog do srednjeg intenziteta. Voćari mogu izvršiti zaštitu sa pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja koji imaju kurativni učinak. Predlažemo primjenu sistemičnih fungicida na bazi difenkonazola (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus). Navedeni fungicidi djeluju i na suzbijanje pepelnice jabuke. Radi produžetka preventivnog djelovanja navedenim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja osnovi aktivne tvari ditianon (Delan 700 WDG, Delan Pro, Alcoban, Dynamo ili pripravak na bazi kaptana: Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor ili Scab 80 WG ili pripravak na bazi metirama: Polyram.

Pripravku Polyram registracija važi do 28.5.2024., a krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024. godine.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

  Suzana Slovic, dipl.ing.   

                                                              E-mail: suzana.slovic@mps.hr




Obavijest proizvođačima kukuruza

U narednom periodu  biti će zasijana većina površina pod kukuruzom u našoj županiji.

Nakon sjetve potrebo je odraditi zaštitu od korova koji stvaraju najveći problem u fazi razvoja kukuruza od 3-10 lista.

Na parcelama na kojima prevladavaju jednogodišnji korovi (koštan, muhari, svračica, loboda, abutilon, ambrozija i dr.) moguće je primijeniti zemljišne herbicide  odmah nakon sjetve u ovisnosti o dobroj pred sjetvenoj pripremi tla i optimalnoj količini oborina.

Od velikog broja registriranih zemljišnih herbicida navodimo neke:

Za širokolisne korove: Callisto 480 SC, Pledge 50 WP, Click 50 FL, Calaris 400 SC  i dr.

Za travnate korove i neke širokolisne korove: Dual Gold 960, Frontier X2, Dost 330 EC, Stomp Aqua i dr.

Gotove kombinacije: Tonale, Adengo, Lumax, Lumax H 537.5 SE,  Primextra TZ Gold 500 SC Koban TX, Camix 560 SE, Akris i dr.

Neki od navedenih preparata mogu se koristiti i u ranom postu tj. nakon nicanja kulture do faze tri lista kukuruza, ali u smanjenim dozama.

Na poljima gdje prevladavaju višegodišnji korovi (pirika, osjak, slak, divlji sirak i dr.) treba planirati primjenu herbicida nakon nicanja kulture i korova.

Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstvima za zaštitu bilja LUMAX, DUAL GOLD 960 EC, PRIMEXTRA TZ GOLD 500 SC, CAMIX 560 SE, LUMAX H 537.5 SE, EFICA 960 EC, DEFLEXO MIX, DEFLEXO ULTRA, DEFLEXO i DELUGE 960 EC do 23. 6. 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstvima za zaštitu bilja do 23. 7. 2024. 

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

                                                                                                      Sanja Vuković dipl.ing.agr.

                                                                                                e-mail:sanja.vukovic@mps.hr

 




Obavijest vinogradarima

Proteklih dana niske temperature nisu pogodovale razvoju gljivičnih oboljenja, ali s najavljenim porastom temperatura u narednom razdoblju postoji  opasnost od infekcije plamenjačom (Plasmopara viticola) i crnom pjegavošću (Phomopsis viticola) vinove loze.

Razvojne faze vinove loze na području Krapinsko- zagorske županije vrlo su neujednačene. Mladice su duljine od 5-15-tak cm. Zbog toga pri odabiru sredstava za zaštitu od navedenih bolesti treba voditi računa upravo o tome koja je razvojna faza najzastupljenija u vinogradu.

Kod sorata kod kojih mladice nisu još dosegle duljinu od 10- tak cm i nadalje preporučujemo primjenu preventivnih pripravaka: Polyram DF, Solofol ili Delan Pro. Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Erysiphe necator) potrebno je dodati jedan od pripravaka na bazi sumpora, koji ujedno dobro djeluje i na suzbijanje grinja.

Za zaštitu ranijih sorata, kod kojih su mladice dulje,  mogu se koristiti pripravci Mikal Flash ili Mikal premium Fi sl. Za zaštitu od pepelnice (Erysiphae necator) primijeniti npr. Stroby, Vivando, Talendo extra, Talendo i sl.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                          E-mail: sanja.greguric@mps.hr