Održana demonstracijska aktivnost o navodnjavanju

Dana 3. srpnja 2024. godine na parcelama tvrtke Podravka d.d. održan je praktični prikaz navodnjavanja na oranicama. Podravkini stručnjaci zainteresiranim su poljoprivrednicima prikazali navodnjavane usjeva povrtnih vrsta cikle, rajčice i paprike. Prikazan je sustav navodnjavanja kap na kap kojim se navodnjavaju rajčica i paprika te rasprskivačima kojima se navodnjava usjev cikle. Detalje o oba prikazana sustava pojasnio je Božidar Žanko iz tvrtke Bioplan d.o.o. Okupljenim poljoprivrednicima prikazan je sustav za doziranje gnojiva (fertigaciju) s programatorom za optimizaciju učinkovitosti navodnjavanja i fertigacije te objašnjen modularni bežični sustav za monitoring i kontrolu koji se sastoji od prenosivih jedinica, radio frekvencije i računalnog programa koji omogućuje komunikaciju na daljinu. Sustav je dodatno  opremljen solarnim panelima koji osiguravaju dovoljnu količinu energije za rad. Oba sustava za navodnjavanje se na kraju proizvodnog ciklusa sakupljaju, uklanjaju s proizvodnih parcela i skladište do slijedeće sezone.

Navedena edukacija provedena je u dvije cjeline. Na početku su u Vatrogasnom domu u Koprivničkim Bregima održana uvodna predavanja. Službenici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva  prezentirali su temu „Natapanje i propisi uvjetovanosti“, a stručnjaci iz Hrvatskih voda održali su predavanja punog naziva: „Hodogram ishođenja vodopravne dozvole za bušenje bunara“ i „Prezentacija rada sustava javnog navodnjavanja kojima su vlasnici i upravljaju jedinice regionalne (područne) samouprave“. Osim navedenog prikazana su iskustva korisnika sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška kao i rezultati pokusa navodnjavanja kukuruza iz 2022. godine u usporedbi s nenavodnjavanim. Svi zainteresirani poljoprivrednici detalje o postupku izdavanja vodopravne dozvole mogu pronaći na poveznici: https://www.voda.hr/hr/eusluge/izdavanje-vodopravne-dozvole.

Tijekom demonstaracijske aktivnosti poljoprivrednicima su prezentirane sljedeće teme:

  • Natapanje i propisi uvjetovanosti (službenik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva)
  • Hodogram za ishođenje vodopravne dozvole za bušenje bunara (predstavnik Hrvatskih voda)
  • Prezentacija rada sustava javnog navodnjavanja kojima su vlasnici i upravljaju jedinice regionalne (područne) samouprave (predstavnik Hrvatskih voda)

Nakon uvodnih prezentacija edukacija se je nastavila na ARKOD parcelama: Dlakovice 2 – TABLA 1 – (ID parcele 1332845) i Dlakovice 2 -TABLA 2 (ID 1329860) gdje je praktično prikazan sustav za navodnjavanje, a edukacija na otvorenom je obuhvatila teme:

  • Predstavljanje agrotehnike na ARKOD parcelama (predstavnik tvrtke Podravka d.d. Koprivnica)
  • Prikaz sustava za natapanje – rasprskivači i kap po kap (predstavnik tvrtke Bioplan d.o.o.)
  • Uloga natapanja u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji (službenik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva)
  • Rasprava i pitanja

Zahvaljujem svima koji su doprinijeli organizaciji i provedbi ove edukacije.

 

mr. sc. Tatjana Martinović

Pripremi za ispis