Obavijest vinogradarima

Tokom jučerašnjeg dana dio naše županije je pogodilo jako, olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakom tučom različite veličine. Pozivamo voćare i vinogradare da čim prije primjene fiziološke biostimulatore: DrinPoly-AminDelfan Plus, AmalgerolBioplexMegafolTrainer i sl.

Obzirom da se u narednim danima i dalje očekuju nestabilne vremenske prilike, a oštećeno grožđe jače je osjetljivo na zarazu biljnim bolestima potrebno je nastaviti redovnu zaštitu vinograda protiv uzročnika plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), pepelnice vinove loze (Uncinula necator) i botritisa (Botrytis cinerea) jednim od dozvoljenih pripravaka.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze može se upotrijebiti jedan od fungicida: AMPEXIO, MIKAL PREMIUM F, FORUM STAR, MIKAL FLASH, FANTIC F, MAGMA TRIPLE, FOLPAN GOLD, VINCARE, RIDOMIL GOLD R, ORVEGO i dr.

Protiv pepelnice upotrijebiti  jedan od sistemičnih fungicida: DOMARK 40 ME, COLLIS, DYNALI, LUNA EXPERIENCE, FOLICUR EW 250, NATIVO 75 WG, TOPAS 100 EC, VIVANDO SC, TEBKIN 250 EW, KUSABI i dr.

Za zaštitu od sive plijesni (Botrytis cinerea) preporučujemo primjenu specifičnih botriticida: TELDOR SC 500, CANTUS, SWITCH 62,5 WG, PYRUS 400 SC, CHORUS 75 WG i dr.

U odabiru pripravaka prednost treba dati fungicidima koji su najmanje puta korišteni. Zbog velike lisne mase zaštitna sredstva potrebno je primijeniti uz veći utrošak vode i u zonu grožđa.

UPOZORAVAMO vinogradare da je prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/18, NN 63/19) u narednim danima, a ukoliko je prošlo dva do tri tjedna od prvog tretiranja obavezno provesti drugo ovogodišnje usmjereno suzbijanje američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) prijenosnika zlatne žutice vinove loze.

Upotrijebiti jedan od registriranih insekticida: SIVANTO PRIMEDECIS 2,5 EC,  SUMIALFA 5 FLAVAUNT ECCYTHRIN MAXABANTOKRISANT ECPYREGARDASSET FIVEDIREKT GREENMAVRIK FLO, FLIPPER, PIRECRIS, CYPGOLD, NEEMIK TEN i dr. 

Prije primjene insekticida kako bi zaštitili pčele potrebno je pokositi cvatući pokrov u vinogradima, a tretiranje obaviti u večernjim satima kada nema pčela.

 Radi poduzimanja mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze vinogradari nakon tretiranja trebaju postaviti žute ljepljive ploče u svoje vinograde za praćenje gore navedenog štetnika. Ploče se postavljaju na srednju armaturnu žicu i zamjenjuju se svaka 2-3 tjedna. Ako se tijekom srpnja na žutim pločama utvrdi prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka tada treba krajem srpnja ili početkom kolovoza obaviti treće tretiranje. U slučaju provođenja i trećeg tretiranja nužno je voditi računa o propisanoj karenci insekticida i početku berbe grožđa.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

 Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

Marina Kršić, mag. ing. agr.

E-mail: marina.krsic@mps.hr

Pripremi za ispis