NA CRESU ODRŽANA DEMONSTRACIJSKA AKTIVNOST PRIMJENE BESPILOTNIH LETJELICA U MASLINARSTVU I STOČARSTVU

U sklopu Intervencije iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027., Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede organizirala je dana 13. lipnja 2024. godine u maslinicima PZ Cres demonstracijsku aktivnost „Primjena bespilotnih letjelica (dronova) u maslinarstvu i stočarstvu“.

Demonstracijska aktivnost je održana u suradnji s tvrtkom Agrigentum d.o.o. – Digital Agro koja posjeduje bespilotne letjelice i programsku podršku te pruža usluge vezane uz preciznu poljoprivredu.

Na demonstracijskoj aktivnosti su se okupili svi veći kooperanti zadruge pa čak i maslinari  iz Istre i s otoka Lošinja s velikom željom za upoznavanjem novih tehnologija. Još pozitivnija stvar je to da su okupljeni poljoprivrednici pokazali zavidno predznanje o demonstriranoj temi. Sve to je pokazatelj kako se polako prepoznaju prednosti ovakvih novih tehnologija koje će s vremenom sve više ulaziti u praktičnu primjenu.

Demonstracijska aktivnost provest će se kroz nekoliko cjelina: Uvodno o daljinskim istraživanjima i kartiranju poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica u svrhu precizne poljoprivrede, Vrste bespilotnih letjelica i vrste senzora koje mogu nositi (VGA kamere, multispektralne kamere, termovizijske kamere);  Prikupljanje i korištenje podataka, obrada podataka, vegetacijski indeksi. Zakonska osnova, Predradnje prije leta bespilotnom letjelicom (dozvole za let i planiranje leta); Izvođenje letačke operacije bespilotnom letjelicom – Prikaz rada bespilotne letjelice i snimanje poljoprivredne površine multispektralnom kamerom u svrhu procjene stanja paše te nadzor stoke termovizijskom kamerom.; Prikaz rada bespilotne letjelice za prskanje maslinika ekološkim pripravcima i folijarnim gnojivima; Prikaz prebacivanja prikupljenih podataka u program za obradu; Korekcija podataka prema dodatnim analizama. Izrada zonacijskih i aplikacijskih karata; Analiza dobivenih podataka; Mogućnosti korištenja dobivenih podataka (VRT aplikacija).

 

 

Ivan Krušelj, mag. ing. agr.

Pripremi za ispis