Obavijest voćarima

Druga polovica lipnja obilježena je izrazito toplim vremenom, ponegdje su zabilježene maksimalne temperature zraka u vrijednostima 34°C.

U narednim danima najavljena je mogućnost lokalnih oborina, što može pogodovati razvoju sekundarne zaraze krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). U odabiru fungicida prednost dajemo pripravcima, koji osim krastavosti jabuka, imaju dopuštenje i za suzbijanje uzročnika gorke truleži ploda (Colletotrichum /Gloesporium spp.), kao što su pripravci na bazi kaptana: Caption 80 WG, Kapetan 80 WG i Scab 80 WG.

Za suzbijanje pepelnice jabuka (Podosphaera leucotricha) predlažemo primjenu pripravaka: Luna Experience, Nativo 75 W, Topas 100 EC ili dr.

I dalje bilježimo let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella). Stoga je potrebno obaviti zaštitu jednim od sljedećih insekticida: Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo i dr..

Iznadprosječno toplo vrijeme pogoduje razvoju grinja, ponajviše crvenog pauka. Savjetujemo voćarima da redovito izvrše pregled nasada jabuka na prisutnost ovog štetnika.

S ciljem zaštite pčela, korovna flora koja služi za zatravnjivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele. Tretiranje je potrebno obaviti u večernjim satima kada pčele ne lete.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

                                                                                                         Suzana Slovic, dipl.ing.                                 

                                                                                               E-mail: suzana.slovic@mps.hr  

 

Pripremi za ispis