U Imotskom održana demonstracijska aktivnost primjene bespilotnih letjelica u vinogradarstvu

U sklopu Intervencije iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023.-2027., Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede organizirala je dana 17. svibnja 2024. godine u vinogradima OPG-a Nikica Katić u Lovreću demonstracijsku aktivnost „Primjena bespilotnih letjelica (dronova) u vinogradarstvu“.

Demonstracijska aktivnost je održana u suradnji s tvrtkom Alti-Agro d.o.o. koja posjeduje bespilotne letjelice i programsku podršku te pruža usluge vezane uz preciznu poljoprivredu, ponajviše u vinogradarstvu (Primjena vegetacijskih indeksa za kvalitativno zoniranje vinograda i povećanje ekonomičnosti vinogradarske proizvodnje).

Na demonstracijskoj aktivnosti su se okupili svi veći vinogradari iz Imotskog kraja s velikom željom za upoznavanjem ovih novih tehnologija. Još pozitivnija stvar je to da su okupljeni poljoprivrednici pokazali zavidno predznanje o demonstriranoj temi ali i veliki interes za primjenu novih tehnologija. Sve to je pokazatelj kako se polako prepoznaju prednosti ovakvih novih tehnologija koje će s vremenom sve više ulaziti u praktičnu primjenu.

Demonstracijska aktivnost je provedena kroz nekoliko cjelina: Uvodno o daljinskim istraživanjima i kartiranju poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica u svrhu precizne poljoprivrede, Vrste bespilotnih letjelica i vrste senzora koje mogu nositi; Zakonska osnova za primjenu bespilotnih letjelica, Predradnje prije leta bespilotnom letjelicom (dozvole za let i planiranje leta); Izvođenje letačke operacije bespilotnom letjelicom; Prikupljanje i korištenje podataka, obrada podataka, vegetacijski indeksi; Izrada zonacijskih karata; Ekonomski aspekt kvalitativnog zoniranja: Korištenje umjetne inteligencije u vinogradarstvu; Izrada aplikativnih karata; Prikaz rada bespilotne letjelice s multispektralnom kamerom u vinogradu i Mogućnosti primjene dobivenih podataka uz provođenje potrebnih agrotehničkih mjera.

 

Link na objavu s portala Slobodne Dalmacije:

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/buducnost-polijece-iz-imotskoga-nema-ti-vise-proizvodnje-vrhunskoga-vina-ako-iznad-panjeva-na-vrime-ne-pustis-dron-1390149

 

 

Ivan Krušelj, mag. ing. agr.

 

 

Pripremi za ispis