Obavijest proizvođačima jezgričavog voća

Oborine koje su pale proteklog tjedni dovele su do ispiranja kontaktnih sredstava za zaštitu bilja te stoga preporučamo da se ponovno obavi zaštita nasada prije ponovnih oborina kako bi se zaštitio plod od uzročnika infekcije fuzikladijem (Venturia inaequalis).

Preporučamo da obavite zaštitu  nasada  primjenom jednog od pripravaka: Captan 80 WG, Merpan 80 WDG, Kastor,  Scab 80 WG, Polyram*, Delan 700 WDG,  Delan pro  ili dr .

Za zaštitu od  pepelnice (Podosphaera  leucotricha) mogu se koristiti: Luna expirience, Topas 100 EC, Domark 40 ME, Sercadis  i dr.

Ovakvo vrijeme pogoduje i razvoju štetnika stoga je potrebno pregledati nasad na prisutnost lisnih uši i ukoliko je potrebno provesti suzbijanje primjenom nekih od insekticida: Primor 50 WG, Teppeki 500  WG, Mospilan 20 SG.

Preporučujemo da prije obavljanja zaštite pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u cvatnji te da se zaštita obavlja u večernjim satima kada pčele ne lete.

  • Sredstvu isteći registracija 28.05.2024. te je dozvoljena primjena zaliha do 28.11.2024.

Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena. Pripravke koristite prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr

Andreja.V-Pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis