Obavijest voćarima

U proteklih 7 dana, koliko je prošlo od posljednje preporuke o zaštiti jezgričavog voća, na području Krapinsko- zagorske županije pale su veće količine oborina, ovisno o lokalitetu. One su isprale kontaktna sredstva sa biljnih organ, a osim toga, omogućuju i sekundarno širenje bolesti u voćnjaku. I kroz nekoliko narednih dana najavljeno je nestabilno vrijeme praćeno pljuskovima, stoga zaštitu nasada treba planirati čim vremenske prilike dopuste.

Zaštita od infekcije fuzikladijem jabuke (Venturia inaequalis) usmjerena je prvenstveno na plodove.  Dobru zaštitu plodova pružaju kontaktni pripravci na bazi kaptana (Captan WP 50, Merpan 80, Kastor, Scab)  i ditianona (Delan 700 WDG, Delan PRO i sl.)

Za  zaštitu od pepelnice (Podosphaera leucotricha) prepoučujemo primjenu jednog odpripravaka: Luna Expirience, Sercadis, Nativo75 WG . Voditi računa o tome da se ne koriste veći broj puta sredstva na bazi iste aktivne tvari.

U slučaju jače pojave lisnih uši potrebno je primijeniti jedan od insekticida: Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG, Mospilan 20 SG i sl.

Na području Krpinsko- zagorske županije ne bilježimo značajne ulove jabučnog savijača (Cydia pomonella).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida  propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine.

Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                

                       Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis