Obavijest voćarima

Od posljednje preporuke o zaštiti jezgričavog voća prošlo je 7 dana. U tom periodu palo je mnogo kiše koja je isprala zaštitna sredstva sa biljnih organa, a došlo je i do porasta biljne mase. Zbog toga su nasadi nezaštićeni. Iako prognostičari najavljuju stabilnije vrijeme u idućih tjedan dana, mogući su lokalni pljuskovi te je potrebno prije kiše provesti preventivnu zaštitu nasadaod infekcije uzročnikom krastavosti ( Venturia inaequalis ). I nadalje se mogu koristiti preventivni pripravci kontaktnog djelovanja, kao što su: Polyram DF, Captan WP 50, Merpan 80, Kastor, Scab, Delan 700 WDG , Delan Pro i sl.).

Za  zaštitu od pepelnice (Podosphaera leucotricha) prepoučujemo primjenu jednog odpripravaka:   Luna Expirience, Sercadis, Topas, Nativo75 WG i sl i sl. Moguća je, umjesto navedenih pripravaka, preventivna primjena jednog od pripravaka na bazi sumpora.

U slučaju jače pojave lisnih uši potrebno je primijeniti jedan od insekticida: Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG, Mospilan 20 SG i sl.

Za suzbijanje ličinki kruškine buhe: Apache, Vertimec 018 EC, Kraft EC. Dodati okvašivač ( Bijelo ili mineralno ulje).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida  propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine.

Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                

                                                                                                       Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr