Obavijest vinogradarima

Od posljednje preporuke o zaštiti vinograda prošlo je 9 dana. U tom periodu ostvareni su uvjeti za svelik broj sekundarnih infekcija plamenjačom vinove loze ( Plasmopara viticola) pa  u nedovoljno zaštićenim vinogradima očekujemo  pojavu uljanih pjega. Meteorolozi najavljuju povremene lokalne pljuskove pa je potrebno zaštititi vinograde. U vinogradima u kojima su se pojavile uljane pjege u zaštiti od plamenjače prednost treba dati pripravcima s antisporulantnim djelovanjem  koji će spriječiti pojavu spora na poleđini pjega. Samim time usporava se sekundarno širenje bolesti u nasadau. Takavi pripravci  su  Forum star ili Profiler.

U ostalim nasadima vinove loze, gdje nema uljanih pjega na lišću,  moguće je  primijeniti jedan od ostalih registriranih pripravaka za suzbijanje plamenjače vinove loze: Mikal flash, Mikal premium F, Pergado F, Fantic F, Momentum trio, Magma triple, Orvego, Vincare, Metomor F i dr.

Za zaštitu od pepelnice vinove loze ( Erysiphenacator) primijeniti jedan od pripravaka: Luna expirience, Collis, Nativo 75 WG, Prosper EC, Spirox i sl.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

                                                                                          Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                          E-mail: sanja.greguric@mps.hr