Obavijest proizvođačima lijeske

Zbog izrazito kišovitog vremena proizvođačima lijeske preporučuje se zaštita nasada od uzročnika truleži plodova i pjegavosti lista. Za zaštitu se mogu koristiti fungicidi na osnovi bakra – BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP  i CHAMPION WG 50, te SIGNUM.

NEORAM WG  se koristi za suzbijanje raka kore (Nectria galligena), u proljetno-ljetnim tretiranjima u koncentraciji 0,2-0,25% (200 – 250 g na 100 l vode).

Tijekom svibnja započinju štete od ljeskotoč (Curculio (Balaninus) nucum L.) pipe koja odlaže jaja u plodove lijeske i uzrokuje ,,crvljivost,, lijeske. Nakon mjesec dana ličinka napravi rupicu u plodu i spušta se u zemlju gdje prezimi.

Prisutnost odraslih oblika provjerava se metodom otresanja u jutarnjim ili večernjim satima.

Ispod stabla postavi se svjetlija prostirka, te se nekoliko puta protrese stablo/grm. Kritičnom brojkom i pragom odluke smatra se ulov 3-4 pipe po stablu/grmu. Metodom otresanja mogu se štetnici sakupiti i mehanički uništiti, te se na taj način može smanjiti njihova brojnost.

Preventivne mjere u zaštiti od ljeskotoča su obrada tla oko stabala u zimskom razdoblju kojom se na mehanički način suzbijaju ličinke i kukuljice u tlu.

U zaštiti od ljeskotoča nema registriranih sredstava za zaštitu bilja, ali se može koristiti  BOUNDARY SW. Ovaj proizvod je imunostimulator koji djeluje na obrambenu funkciju biljke. U praksi, djeluje kontaktno te stvara film na biljkama te ujedno zbog uljnog sastava raznih biljaka fizički djeluje na štetnike. Koristi se za sve vrste štetnika uključujući i probleme štetnika sa tvrđim oklopom (ljeskotoč). Primjena  250-400ml na 100 litara vode. Koristi se prskanjem u koncentraciji od 0,3-0,5 %.

Ovisno o pojavi lisnih uši za suzbijanje su registrirani insekticidi: MOVENTO, DEMETRINA 25 EC, SCATTO, DECIS 100 EC, ROTOR SUPER. Navedeni insekticidi (osim Moventa) registrirani su i za suzbijanje jabučnog savijača.

Sredstva za zaštitu bilja koristiti prema uputama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: mirna.ceranic@mps.hr