Obavijest proizvođačima koštićavog voća sa područja Gorskog Kotara

Od zadnje preporuke za zaštitu koštićavog voća (šljiva, trešnja, višnja)  pretekao je perid vrlo nestabilnog vremena sa dosta oborina. U dane vikenda očekuje se stabilizacija vremena te se preporuča ponoviti zaštitu protiv bolesti lista prema preporuci od 26.04.2024. godine.

Zaštitu od lisnih uši provoditi također po prethodnoj preporuci po potrebi.

Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

U nasadima šljive treba pratiti let leptira šljivinog savijača (Cydia funebrana) postavljanjem feromonskih klopki. Šljivin savijač radi štete na plodovima. Plodovi su crvljivi i nisu za konzumnu upotrebu. Izaziva opadanje plodova i velike gubitke.

U narednim preporukama dati ćemo smjernice o mjerama tretiranja protiv ovog štetnika.

Preporučena sredstava primijeniti sukladno uputama proizvođača i u skladu sa Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS). Pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju je potrebno čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Ambalažni otpad od sredstava za zaštitu bilja također treba propisno zbrinjavati

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr