Obavijest proizvođačima jabuke i kruške

Od zadnje preporuke za zaštitu jabuke i kruške prošlo je 6 dana. Ovisno o lokalitetu u protekla tri dana palo je oko 10 do 20 mm kiše i došlo je do značajnog pada temperatura. Međutim, zbog dužeg vlaženja lista na nekim lokalitetima ostvareni su uvjeti za infekciju uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis)

Preporučamo ponoviti zaštitu sa pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja koji imaju kurativni učinak (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus). Kako za vikend meteorolozi ponovno najavljuju oborine potrebno je radi produljenog preventivnog djelovanja dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja( Delan 700 WDG, Delan pro, Alcoban ili Dynamo).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr