Obavijest maslinarima

Na većini lokaliteta  u tijeku je rezidba maslinika. Glavni i osnovni ciljevi rezidbe jesu oblikovanje krošnje, postizanje ravnoteže između krošnje i korijenovog sustava, ravnoteže između prirasta i roda, te bolji raspored grana u odnosno na svijetlo i zrak i održavanje stalne rodnosti.

Također rezidbom omogućavamo veću i bolju prozračnost krošnje te nižu relativnu vlagu zraka i višu temperaturu koja pridonosi smanjenju pojave bolesti i štetnika.

U maslinicima nakon rezidbe potrebno je napraviti preventivnu zaštitu od uzročnika bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. savastonoi) te paunova oka (Spilocea oleagina) pripravcima na osnovi bakra ( NEORAM WG, COPPER KEY, CUPRABLAU Z 35 WG, NORDOX, CODIMUR SC)

Primjenom bakrenih sredstava za zaštiti bilja u maslinicima koji imaju veću zarazu paunovim okom  može doći do tkz. „bakrenog šoka“ odbacivanja zaraženih listova, zbog čega stablo masline ostaje bez većeg dijela lisne mase.

Na lokacijama u udolinama ili gdje su vidljivi simptomi zaraze paunovim okom preporučujemo koristiti fungicide sistemičnog djelovanja: NATIVO 75 WG, SUGOBY, QUIMERA,  SYLLIT 544 SC, STROBY WG, ORTIVA TOP.

Za djelovanje na uzročnika bakterijskog raka i paunova oka na tržištu RH registriran je biološki baktericid i fungicid trgovačkog naziva SERENADE ASO ( Bacillus amyloLiquafaciens soj QST 713).

U nasadima gdje je zabilježena prisutnost štitastih uši ( maslinine štitaste uši, maslinin medić ) tijekom rezidbe potrebno je ukloniti zaražene grane i odraditi tretiranje mineralnim uljima (BIJELO ULJE, MINERALNO SVIJETLO ULJE ).

Napominjemo maslinare koji su se za suzbijanje maslinine muhe (Bactrocera oleae) odlučili  koristiti metodu masovnog ulova da je tijekom mjeseca ožujka i travnja vrijeme postavljanja lovki KARATE TRAP B u svoje nasade, čija je namjena suzbijanje odraslih oblika maslinine muhe.

 

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

 

Srećko Bošković mag.ing.agr.

srecko.boskovic@mps.hr

Pripremi za ispis