Obavijest proizvođačima bobičastog voća

Posljednjih tjedana zabilježene su više temperature od uobičajenih za ovo doba godine, te dolazi do ranijeg kretanja vegetacije.

U nasadima bobičastog voća (maline i kupine, te američke borovnice) neophodno je provesti zimsku rezidbu. Iz nasada se uklanja višak dvogodišnjih izboja, izboji sa zadebljanjima kao posljedica napada kupinove mušice, kao i izdanci sa simptomima sličnim crnoj pjegavosti vinove loze. Zaražene izboje iznijeti iz nasada i spaliti. Nakon rezidbe nasad mora biti prozračan kako ne bi dolazilo do povećanja vlage u mikroklimatu biljke. Nakon provedene rezidbe potrebno je preventivno tretirati nasade pripravcima na bazi bakra (npr. Nordox 75WG). U nasadima maline i kupine dozvoljen je i pripravak Cuprablau Z 35 WG. Tretirati uz povećani utrošak škropiva, za mirna vremena i na temperaturama zraka iznad 5°C.

Navedene pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača i u skladu sa Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

mr.sc. Zvonimir Vukov

Zvonimir.vukov@mps.hr

Pripremi za ispis