Izvješće s 68. svjetskog natjecanja u oranju, Kuldiga 2023.

Od 13. do 14. listopada 2023. godine u Latviji je održano 68. Svjetsko natjecanje u oranju.

 

Natjecanje se održalo u mjestu Kuldiga u organizaciji Svjetske oračke organizacije i krovne oračke udruge zemlje domaćina  Latvijske organizacije orača. Na natjecanju su sudjelovali predstavnici 24 zemlje u kategoriji ravnjaka i 22 zemlje u kategoriji premetnjaka.

 

Oranje je provedeno uz izrazito teške uvjete, hladnoću i kišu. Hrvatski tim iznajmio je dodatnu parcelu za pred-trening kako bi se što bolje prilagodio uvjetima i tipu tla. Nažalost, vremenski uvjeti su se stalno mijenjali i doslovno je trebalo iskoristiti svaki trenutak kako bi se kišne dane maksimalno anuliralo. Prvi dan natjecanja bio je na ruku oračima i organizatoru, izvanredno oranje kod većine orača što svakako uključuje i naše. Drugi dan natjecanja bio je nešto što neće zaboraviti niti jedan službeni sudionik natjecanja – jaka kiša, jaki vjetar, najgore vrijeme u povijesti oranja. Sreća, u smislu izvlačenja natjecateljske parcele, koja je reljefom bila prikladna oranju, pomazala je neke, na žalost ne i naše natjecatelje, da budemo iskreni neki su imali još i manje sreće od nas. U konačnici natjecanje se održalo, pouke i iskustva zasigurno će koristiti u budućnosti.

 

 

Republiku Hrvatsku su ove godine predstavljali Saša Višak u kategoriji ravnjaka koji je završio natjecanje na 14. mjestu i Josip Martinović u kategoriji premetnjaka koji je završio natjecanje na 16. mjestu. Pratili su ih Ivica Prpić – WPO Board Member, Siniša Hrgović – trener i sudac te Ivan Krušelj, tajnik HUONO-a i službeni sudac u mjerenju dubine oranja. Ekipi su se o svom trošku priključili i ovogodišnji vice prvaci RH u oranju: Domagoj Vuk i David Aleksa koji su bili od velike koristi na samim treninzima, a pomogli su i krovnoj Svjetskoj organizaciji kao suci u mjerenju dubine.

 

 

Svjetska oračka organizacija – World Ploughing Organization (WPO) pokrenula je davne 1953. godine prvo organizirano natjecanje. Svjetska oračka organizacija potiče i čuva umijeće i usavršavanje vještine oranja zemlje, promiče Svjetska natjecanja u oranju, omogućuje demonstracijski rad i trgovinske izložbe, potiče razvoj i usvajanje poboljšanih tehnika i pomagala čovjeku u svim granama poljoprivrede, potiče snažan duh suradnje poduzeća u proizvodnji hrane za rastuću svjetsku populaciju, potiče zajedništvo i razumijevanje među ljudima svih naroda i podržava i surađuje ​​s drugim tijelima ili udrugama u promicanju svojih ciljeva. Od 2005. godine natjecateljska ekipa iz Republike Hrvatske ravnopravno sudjeluje na svjetskim natjecanjima u obje natjecteljske kategorije (plug ravnjak i premetnjak).

 

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 50%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

 

Naša galerija slika:

#gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 16%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

 

 

Rezultati: https://worldploughing.org/?p=6868

 

Fotografije prvog dana: https://shorturl.at/hKNRV

 

Fotografije drugog dana: https://shorturl.at/iDFHI

 

69. Svjetsko natjecanje održat će se u Estoniji u kolovozu 2024. godine.