Obavijest proizvođačima jagoda

U održavanju nasada preko ljeta protiv pepelnice jagode (Podosphaera aphanis syn. Oidium sp.,  Sphaerotheca macularis) primijeniti pripravke: Ortiva, Quadris, Score, Kumulus DF, Cosavet DF, Zakeo 250 SC, Zaftra AZT 250 SC i dr. registrirane.

Kod pojave tripsa (Frankliniella spp.) primijeniti jedan od registriranih pripravaka kao što su Laser i Kraft (primjena za oba pripravka samo u večernjim satima), Scatto ili Poleci plus.

Kod pojave jednog od crvenih pauka (Tetranychus urticae, Panonychus ulmi ) primijeniti jedan od pripravaka registriranih za tu namjenu Milbeknock, Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC ili Vertimec pro, i to najbolje poslije branja u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju.

Protiv lisnih ušiju (Aphis spp.) primijeniti jedan od pripravaka: Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto ili dr. registrirane.

Korisno je primjenjivati i nešto iz programa korisnih mikroorganizama koji se koriste u ekološkoj proizvodnji, a mogu se primijeniti i sustavima kap po kap kao trichoderma vrste, pseudomonas ili bacillus vrste, koje pomažu kod smanjivanja brojnosti prisutnih patogena.

Na malim površinama za sve bolesti lista korisna je mjera sakupljanja i spaljivanja zaraženih listova. Zaštitu kemijskim sredstvima treba započeti čim se primijete prvi simptomi, pazeći na registracije sredstava i poštivanje karenci.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis