Obavijest vinogradarima

U narednom razdoblju je i dalje potrebno intenzivno provoditi zaštitu vinove loze protiv plamenjače (Plasmopora viticola), pepelnice (Uncinula necator) te sive plijesni (Botritis cynerea).

U zaštiti nakon cvatnje za suzbijanje peronospore i dalje se preporučuje primjena  sistemičnih pripravaka: Forum star, Folpan Gold, Leimay, Zorvec vinabel, Orondis, Orvego,  Fantic F,  Sphinx extra 685 WDG, Metomor F, Profiler, Ampexio, Azimut 80 WG i dr.

Visoka vlažnost zraka pogoduje razvoju pepelnice vinove loze (Erysiphe necator). Za suzbijanje pepelnice primijenite jedan od  fungicida: Collis SC, Nativo WG, SugobyTalendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC i dr.

Za suzbijanje razvoja sive truleži ili botritisa na kraju cvatnje moguća je primjena botriticida: Teldor, Pyrus 400 SC, Switch, Cantus, Chorus 75 WG, Geox i dr.

Pregledom vinograda, utvrđena je prisutnost ličinki američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) trećeg razvojnog stadija (L3) te je potrebno izvršiti njegovo suzbijanje. Ličinke mlađih razvojnih stadija zadržavaju se i hrane na bazalnim mladicama koje rastu iz panja, stoga se vizualni pregled vrši na lišću bazalnih mladica. Podsjećamo vinogradare da ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija, od kojih svaki traje 7 do 10 dana.

Prvo tretiranje američkog cvrčka provodi se kada su ličinke u razvojnom stadiju L3 jer ličinke u tom stadiju postaju infektivne i mogu prenositi zlatnu žuticu.

Za suzbijanje američkog cvrčka egistrirani su: Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, CypgoldCythrin Max, Sivanto Prime, Mavrik Flo.

U ekološkoj zaštiti vinove loze dopušteni su pripravci na bazi piretrina: Abanto, Kristant EC, Asset five, Direkt Green, Pirecris, Pyregard,  Flipper.

Korovna flora koja služi za zatravljivanje u vinogradima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

                                                                                                                      Vesna Bradić, dipl.inž.agr.

e-mail: vesna.bradic@mps.hr