Obavijest proizvođačima koštićavog voća sa područja Gorskog Kotara

Od zadnje preporuke za zaštitne mjere u koštićavom voću prošlo je 14 dana u kojima su vladale promjenjive vremenske prilike sa oborinama. U narednih nekoliko dana očekuje se stabilno vrijeme te se preporuča da se u tom periodu ponove mjere zaštite jer od srijede ponovno je najava novih količina oborina što znači nastavak povoljnih uvjeta za razvoj bolesti.

Na šljivama za zaštitu od šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) i narančaste pjegavosti lista šljive (Polystigma rubrum) može se koristiti Captan WP 50, Kastor.

Protiv hrđe (Tranzchhelia discolor), a ujedno i protiv narančaste pjegavosti lista može se koristiti Futura 50 WP.

Na trešnji protiv kozičavosti lista (u razdoblju od završetka cvatnje do početka zrenja plodova vodeći računa o karenci) mogu se upotrijebiti fungicidi: Delan 700 WDG, Chromodin S-65, Syllit 544 SC, Luna experience, a protiv šupljikavosti lista Delan 700 WDG, Captan WP 50 ili Kastor.

Na višnji protiv kozičavosti lista (u razdoblju od završetka cvatnje do početka zrenja plodova vodeći računa o karenci) dozvolu imaju preparati: Chromodin S-65, Syllit 544 SC, Luna Expirience, a protiv šupljikavosti lista: Merpan 80 WDG.

U narednom periodu započinje zrenje trešanja. Kako trešnjina muha (Rhagoletis cerasi) odlaže jaja u vrijeme promjene boje ploda, potrebno je u nasadima trešnje pratiti let trešnjine muhe uz pomoć žutih ljepljivih ploča. Za zaštitu moguće je koristiti vodeći računa o karenci: Rotor super, Scatto, Demetrina 25 EC, Decis 100 EC, Mospilan 20 SG.

Ukoliko posjedujete ranije sorte pazite na poštivanje karence odabranih preparata.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb

Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju korisnik mora čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Ambalažni otpad propisno zbrinjavati.

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

e-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis