Obavijest proizvođačima luka i češnjaka

Vremenski uvjeti koji vladaju proteklih dana pogoduju razvoju plamenjače luka  (Peronospora destructor), najčešća i najštetnija bolest luka. Štetnost se očituje na dva načina – tijekom vegetacije uništava lisnu masu (čime se direktno smanjuje prinos), a nakon berbe dolazi do brzog propadaju zaraženih glavica u skladištu. Pojava navedene bolesti moguća je i na češnjaku.

 

Stoga je potrebno provesti zaštitu nekim od sistemičnih fungicida: Aliette Flash, Ortiva, Quadris, Zakeo 250 SC, Zaftra AZT 250 SC, Ridomil gold R i dr., uz obavezan dodatak sredstva za poboljšanje prianjanja.

 

Osim plamenjače, moguća je pojava sive plijesni (Botrytis spp.) i hrđe (Puccinia allii) pa se u tom slučaju mogu koristiti sredstva Folicur EW 250, Signum i dr.

 

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, čuvati račune od kupljenih sredstava, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

 

 

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.                

E-mail:  mirta.k-bozuric@mps.hr