Obavijest proizvođačima krumpira

Proteklih mjeseci bilježimo izvan prosječno velike količine oborina preko 400 mm, što je dovelo do toga da su se rokovi sadnje krumpira znatno pomakli. Na terenu prevladavaju usjevi krumpira koji su u fazi nicanja ili 15-tak cm visine, a samo na pojedinim parcelama imamo krumpir koji zatvara redove. Velike količine oborina i porast temperatura pogodovali su pojavi najznačajnije bolesti krumpira su plamenjače krumpira (Phytophora infestans). Obilaskom krumpira na parcelama gdje je krumpir bio pod agrotekstilom uočeni su simptomi plamenjače.
Upozoravamo proizvođače kod kojih je krumpir u fazama zatvaranja redova da obiđu usjeve i po potrebi izvrše tretiranje. Ukoliko primjete pojavu bolesti tada je potrebno primijeniti neki od sistemičnih pripravaka: Ridomil Gold R, Reboot, Fantic A, Zignal Super,Orveg i sl.

Parcele na kojima krumpir nije zatvorio redove moguće je preventivno zaštititi nekim od slijedećih pripravaka:  Polyram DF, Leimay,Ranman top, Shirlan 500 SC i sl., a na manjim površinama moguće je koristiti i pripravke na bazi bakra ovisno o dozvoli.

Tretiranja obaviti prije najavljenih oborina.

 

Upozoravaju se proizvođači da vrše pregled na pojavu krumpirove zlatice( Leptinotarsa decemlineata), jer se javljaju odrasli oblici, a počelo je i odlaganje uočeno jaja ovog štetnika.

Prilikom odabira sredstva treba voditi računa o razvojnom stadiju štetnika.

Od insekticida može se koristiti: Coragen 20 SC, Voliam, Mospilan 20 SP, Ampligo i sl.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Vođenje evidencije uporabe SZB, atestiranje strojeva , skladištenje i zbrinjavanje ambalaže SZB te korištenje zaštitne opreme obveze su propisane: Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 te Pravilnikom o uvjetovanosti NN 26/2023.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis