Obavijest proizvođačima povrća

Nakon nestabilnog vremena i velikih dnevnih oscilacija temperatura, primjena bio-stimulatora i ojačivača biljaka na osnovi aminokiselina znatno doprinosi jačanju i oporavku od nastalih šokova, obnovi žila te pomaže u aktiviranju i jačanju obrambenih mehanizama biljaka.

Prije presađivanja bi bilo dobro zaštititi presadnice registriranim pripravkom za tu kulturu, kao što su Previcur Energy, Proplant, Serenade aso, Proradix, i dr. slični pripravci sa dopuštenjem za primjenu na kulturi. Po potrebi na površini primijeniti pripravke za nematode kao: Velum prime, Vydate, Nemadate, Bioact Prime i dr. Nakon ukorjenjivanja presadnica povrća dobro bi bilo primijeniti jedan od registriranih fungicida na osnovi bakra da pomogne u jačanju površine lista kao što su: Neoram WG, Champion WG 50 i dr. pazeći na registracije po kulturama.

Za plamenjaču rajčice i krumpira (Phytophthora infestans), plamenjaču krastavca (Pseudoperonospora cubensis) primijeniti pripravke kao što su: Revus, Ranman top, Proxanil 450SC, Ortiva, Ridomil gold R, Previcur Energy, Proplant, Polyram DF, Neoram WG, Champion WG 50, i dr., pazeći na registracije po kulturama.

Za pepelnicu tikvenjača (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea, Podosphaera xanthii) primijeniti Nativo 75 WG,  Karathane gold 350 EC, pepelnicu rajčice i paprike (Leveillula taurica) primijeniti Nativo 75 WG, Signum i dr. pazeći na registracije.

Za lakše praćenja štetnika u nasadima poželjno je postaviti ljepljive žute i plave ploče malo iznad listova i redovito pratiti promjene ulova štetnika na pločama.

Za lisne uši (Aphididae) primijeniti pripravke: Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG, Mospilan 20 SG, Closer, Karate zeon, Neemazal-T/S i sl.

Za stakleničkog i duhanovog štitastog moljca (Trialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci) primijeniti pripravke kao: Closer, Abanto, Requiem prime i dr. pazeći na registracije po kulturama.

Za slučaj pojave kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis) primijeniti neki od dopuštenih pripravaka: Requiem prime, Kraft 18 EC, Vertimec 018 EC, Laser. i to u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju, jer dnevna svjetlost brzo razgradi ove aktivne tvari, dok Exalt 25SC, Neemazal-T/S primijeniti dok su ličinke u mlađim stadijima.

Za južnoameričkog moljca rajčice (Tuta absoluta), neke sovice (Noctuidae) primijeniti: Alverde, Ampligo, Voliam targo, Neemazal-T/S, Lepinox plus i druge registrirane po kulturi.

Kod pojave koprivine grinje (Tetranychus urticae) primijeniti jedan od registriranih pripravaka Voliam Targo, Requiem prime, dok Kraft 18 EC ili Vertimec 18 EC, treba primijeniti u večernjim satima, pri smanjenom osvjetljenju.

Pri odluci za biološki model suzbijanja tripsa u paprici treba pripaziti na uvjete primjene zaštitnih sredstava u nasadu i prije sadnje, a već kod sadnje tražiti od dobavljača informaciju koji pripravci se smiju koristiti u nasadu prije i nakon unosa korisnih organizama.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS baza) Ministarstva poljoprivrede na web adresi : https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr