Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Nestabilno vrijeme s visokom relativnom vlagom zraka , oborinama i porastom temperatura omogućuje se razvoj bolesti lista i ploda u nasadima.

Za zaštitu od šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) na koštičavom voću – izuzev višnje  može se koristiti Captan WP i Kastor., Delan 700 WDG je dozvoljen na trešnji, marelici, breskvi i nektarini; Merpan 80 WDG je dozvoljen na višnji i marelici.

Protiv pepelnice na breskvi (Podosphaera pannosa var. Pannosa) se može koristiti Luna experience, Nativo 75 WG, Embrelia, Revyona i Domark ME.

Za zaštitu od kozičavosti (Blumeria japii) dozvoljeni su na višnji – Chromodin S – 65, Syllit 544 SC i Luna experience; na trešnji su dozvoljeni – Chromodin S-65, Syllit 544 SC, Luna experience i Delan 700 WDG.

U nasadima šljiva protiv narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum) se može tretirati s: Futura 5 WP i Kastor.

Za suzbijanje lisnih uši dozvoljeni su:

Pirimor  50 WP – breskva , šljiva , višnja

Mospilan 20 SG – trešnja, višnja, šljiva, breskva, nektarina

Movento – breskva, nektarina, marelica, trešnja, šljiva

Teppeki 500 WG – breskva, šljiva

Zaštitu voćnjaka insekticidima obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje (npr. maslačak, mrtva kopriva) te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara!

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

 

 

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr

                                                                                         sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis