Obavijest vinogradarima

Kišno vrijeme uz očekivano zatopljenje pogoduje razvoju infekciji gljivičnih bolesti vinove loze – plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator). Najavljeno stabilno vrijeme u narednim danima omogućiti će primjenu zaštitnih sredstava.

U uvjetima intenzivnog porasta i izrazitog potencijala zaraze upotrebljavamo sistemične fungicide protiv plamenjače (npr. MIKAL PREMIUM, MIKAL FLASH, PERGADO F, AMPEXIO, ORONDIS i dr.).

Zaštitu od pepelnice moguće je napraviti jednim od pripravaka: COLLIS, DYNALI, DOMARK 40ME, NATIVO WG, KUSABI SC i dr.

Sva dozvoljena sredstva dostupna na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

 

U ekološkoj poljoprivredi zaštitu protiv plamenjače provodimo sredstvima na bazi bakra (npr. CUPRABLAU Z 35 WG, CHAMPION W, COSAVET DF, KALINOSUL G , CUPROCAFFARO WP i dr.).

Sredstva na bazi sumpora (npr. CHROMOSUL WG, THIOVIT JET, COSAVET DF, KALINOSUL 80 WG, SUMPOR WG 80 i dr.) osigurati će zaštitu protiv pepelnice. Sumporni pripravci djelovati će i na smanjenje populacije grinja šiškarica.

Sva dozvoljena sredstva dostupna na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

 

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu.

 

 

 

Tihana Pipinić, dipl.inž.agr.

e-mail: tihana.pipinic@mps.hr

Pripremi za ispis