Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Od zadnje preporuke za zaštitu koštičavog voća (šljiva, trešnja, višnja) prošlo je 10 dana.

Zbog vrlo velikih količina oborina koje su pale u tom razdoblju ali i zbog daljnjeg nestabilnog vremena preporuka je ponoviti zaštitu protiv bolesti lista.

U nasadima šljiva protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) može se koristiti Merpan 80bWDG ili Kastor.

Na trešnji može se upotrijebiti Delan 700 WDG protiv šupljikavosti lista i kozičavosti lista.

Protiv kozičavosti lista na višnji i trešnji (Blumeriella jaapii) može se upotrijebiti fungicid Chromodin S-65, Syllit 544 SC. Na višnji protiv kozičavosti lista dozvoljen je i Luna experience. Kod ranijih sorti trešnje voditi brigu o karenci.

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb.

Zaštitu izvršiti predvečer kada pčele ne lete, pri mirnom vremenu bez vjetra. Također je potrebno odstraniti korove u cvatnji prije tretiranja!

 

U nasadima šljive treba pratiti let leptira šljivinog savijača (Cydia funebrana) postavljanjem feromonskih klopki. Šljivin savijač radi štete na plodovima. Plodovi su crvljivi i nisu za konzumnu upotrebu. Izaziva opadanje plodova i velike gubitke.

U narednim preporukama dati ćemo smjernice o mjerama tretiranja protiv ovog štetnika.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstva pročitati priloženu uputu, a pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

 

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju korisnik mora čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Ambalažni otpad propisno zbrinjavati.

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis