Obavijest voćarima koštićavog voća (šljiva, višnja, trešnja)

Unazad četiri dana na području Osječko-baranjske županije palo je između 25 i 75 l/m2 kiše i koja je isprala zaštitna sredstva od zadnjeg tretiranja. Savjetujemo stoga ponoviti zaštitu svojih voćnjaka prema zadnjoj preporuci i to:

 

Vlasnicima nasada šljiva savjetuje se preventivna zaštita protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) i kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) jednim od slijedećih pripravaka: Captan WP 50 ili Dithane DG Neotec.

 

Vlasnicima nasada višanja i trešanja savjetujemo zaštitu njihovih nasada protiv kozičavosti (Blumeriella jaapii) jednim od slijedećih pripravaka: Chromodin S-65 ili Syllit 544 SC, Captan 80 WG ili Merpan 80 WDG.

 

Zbog što učinkovitijeg djelovanja spomenutih pripravaka savjetujemo korištenje okvašivača prema preporuci proizvođača, a kojega možete nabaviti u poljoprivrednim ljekarnama.

 

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Detalje o korištenim pripravcima možete saznati i odlaskom u FIS bazu popisa sredstava za zaštitu bilja. Obavezno vodite evidenciju o terminu prskanja i ekološki zbrinite praznu ambalažu.

 

 

 

mr.sc. Ivica Lovrinčević
e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr