Obavijest proizvođačima ozimih žitarica (ječam i pšenica)

Na usjevima ozime pšenice, zbog najavljenog porasta temperatura u narednom periodu, a poslije obilnijih kiša moguće su pojave bolesti smeđe pjegavosti lista pšenice (Septoria tritici), a na nekim usjevima već je vidljiva pojava simptoma bolesti.

Također, na listovima ozimog ječma u narednom tjednu moguće su pojave bolesti na listu: Mrežasta pjegavost (Pyrenophora teres), Siva pjegavost (Rynchosporium secalis) i Pjegavost ječma (Ramularia) stoga je potrebno izvršiti zaštitu ječma fungicidom.

Neki fungicidi koje je moguće koristiti u zaštiti protiv bolesti su: AMISTAR 250 SC, PROSARO 250 EC, ELATUS ERA, FOLICUR EW 250, Caramba i dr.

Također, primijećena je pojava korova u ozimim usjevima pa je potrebno odraditi i zaštitu usjeva herbicidima kao što su: Pallas 750 WG, Biathlon 4 D, Fluxyr  200 EC,  Sekator OD, Hussar OD, Hussar Star, Starline, Tomigan 250 EC i dr.

 

Kupovina sredstava za zaštitu bilja od 23. travnja 2023. godine moguća je isključivo uz predodžbu vjerodajnice s ispravnim barkodom.

Sva registrirana sredstva za zaštitu bilja mogu se pronaći na web pregledniku stranice ministarstva poljoprivrede https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

VAŽNO: Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu potrebno je propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

Ivana Čeh, mag.ing.agr

e-mail: ivana.ceh@mps.hr

Pripremi za ispis