Obavijest vinogradarima

Neke sorte vinove loze  nalazi se u fazi razvoja prvih listića. Faza otvaranja pupova i razvoja prvih listića smatra se kritičnom za infekcije  uzročnikom crne pjegavosti rozgve ( Phomopsis viticola).  Zbog toga je potrebno prije kiše provesti preventivnu zaštitu vinove loze. U ovoj razvojnoj fazi preporučujemo jedan od registriranih pripravaka za tu namjenu:  Polyram DF, SolofolDelan Pro ili Folpan 80WDG.

Za kasnije sorte, koje se nalaze  još uvijek u fazi vunastog pupa, preporučamo upotrebu jednog od registriranih pripravaka na bazi bakra (Nordox 75 WG ili Cuprablau  Z 35 ).

Za zaštitu od pepelnice vinove loze ( Erysiphe necator) potrebno je dodati jedan od pripravaka na bazi sumpora. Sumpor će ujedno djelovati i na grinje, uzročnice erinoza i akarinoza.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

                                                                                          Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr