Obavijest vlasnicima nasada koštičavog voća – rana trešanja, šljiva i višnja –

Nasadi šljive i ranih sorti trešanja završavaju sa cvatnjom. U nasadima višanja puna cvatnja tek počinje pa će zaštitu trebati obaviti krajem tjedna ili početkom idućeg tjedna.

Točan dan voćari bi sami trebali odrediti obzirom na heterogenost vremena završetka cvatnje svakog pojedinog voćnjaka i dnevne temperature zraka.

Zbog opasnosti od moguće zaraze gljivicom Monillia laxa koja uzrokuje sušenje cvjetova, a poslije i grančica, savjetujemo zaštitu voćnjaka trešanja, višanja i šljiva na kraju cvatnje.

U nasadima trešanja i višanja koristite jedan od slijedećih pripravaka: Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Luna Experience SC, Signum WG ili Teldor SC 500.

U nasadima šljiva koristite jedan od slijedećih pripravaka: Teldor 500 SC ili Signum WG.

Ovo je vrijeme i za obaveznu insekticidnu zaštitu nasada šljiva, trešanja i višanja po završetku cvatnje protiv najznačajnijih štetnika.

U nasadima šljiva zaštitu protiv crne ose šljivarice (Hoplocampa minuta C.) i žute ose šljivarice (Hoplocampa flava L.) obavite jednim od slijedećih pripravaka: Decis 2,5 EC, Mospilan 20 SG ili Rotor Super.

U nasadima trešanja i višanja zaštitu protiv trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi L.) obavite jednim od slijedećih pripravaka: Mospilan 20 SP ili SG, Decis 100 EC, Rotor Super ili Deltagri.

Zaštitu voćnjaka obaviti za mirna vremena i posebnu pozornost obratiti na prisutnost kukaca oprašivača u nasadu.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju.

Dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u FIS bazi na web stranici MP (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).

           

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing.

e-mail: Ivica.Lovrincevic@mps.hr

Pripremi za ispis