Obavijest vinogradarima

Prema prognostičkim izvještajima hladno vrijeme s dnevnim temperaturama oko 60C je iza nas. To potvrđuje i vinova loza koja kreće sa ovogodišnjom vegetacijom. Na većini lokacija nalazi se u feno-fazi vunastog pupa do otvaranja prvih listića. Toplije vrijeme s noćnim temperaturama oko 5oC i dnevnima oko 150C potiču rast izboja.

Savjetujemo vinogradare neka što prije izvrše prvu ovogodišnju zaštitu svojih vinograda protiv Crne pjegavosti (Phomopsis viticola) i drugih gljivičnih bolesti drveta vinove loze.

Koristiti treba pripravak na bazi bakra. To su npr. Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35 WG, Champion 50 WG, Cuprocaffaro 50 WP, ili sl.

Zbog moguće prisutnosti loznih grinja oko pupova preporuča se i preventivna zaštita pripravkom na bazi sumpora kao što je: Sumpor WG-80, Brimflo SC, Cosavet DF, Chromosul 80, Kalinosul 80 WG, Kumulus DF, Thiovit Jet ili sl. Savjetujemo da odabrani pripravak na bazi sumpora primjenjujete u maksimalno dopuštenim dozama po hektaru.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju.

 

mr.sc. Ivica Lovrinčević

e-mail: ivica.lovrincevic@mps.hr

Pripremi za ispis