Noćnjak 2023. – 25. međunarodni susret maslinara i uljara

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, od 30. ožujka do 2. travnja 2023. godine u Tučepima je održan Međunarodni susret maslinara i uljara – Noćnjak.

Uz mnoštvo izlagača, u sklopu manifestacije održana su i razna stručna predavanja i edukacije o maslinarstvu i uljarstvu te degustacija i ocjenjivanje maslinovih ulja.

Na događanju su sudjelovali i djelatnici Područne službe za stručnu podršku Split i Zadar, koji pripadaju Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede.

Na štandu Uprave, savjetnici Silvija Marušić, Tihana Pipinić, Bernard Bokšić, Stanislav Štambuk, Žarko Kovačić i Hrvoje Mratinić informirali su zainteresirane poljoprivrednike o različitim pitanjima vezanim za poljoprivredu, ponajviše za maslinarstvo. Poljoprivrednike su najviše zanimale teme vezane za aktualnu kampanju popunjavanja Jedinstvenog zahtjeva za potpore u poljoprivredi za 2023. godinu te teme o održivoj uporabi pesticida, o čemu su više informacija mogli čuti od samih savjetnika te pročitati u promotivnim lecima.

U sklopu Noćnjaka, održan je i Praktikum iz maslinarstva i uljarstva Ministarstva poljoprivrede kojeg je moderirao dr.sc. Silvio Šimon. U sklopu praktikuma, inženjeri agronomije održali su stručna predavanja vezana za uzgoj i zaštitu maslina. Predavanje na temu „Upisnik maslina“ održao je Saša Paprika, „Posljedice globalnog zatopljenja na uzgoj maslina“ Stanislav Štambuk, o „Mogućnostima introdukcije stranih sorata maslina, govorili su Hrvoje Mratinić, Mirjana Perica, Žarko Kovačić, Bernard Bokšić i Stanislav Štambuk dok je Silvio Šimun govorio o „Maslinama u ekološkom uzgoju“, a Nikolina Paleka o „Čuvanju i skladištenju maslinovog ulja“. Zadnje predavanje u nizu bilo je na temu „Narančin trnoviti štitasti moljac (Aleurocanthus spiniferus) – novi nalazi, prognoza širenja i mjere zaštite“, a održale su ga Silvija Marušić i Tihana Pipinić.

Na ovogodišnji Noćnjak pristiglo je 228 uzoraka maslinovog ulja. Od čega je 132 uzoraka osvojilo zlatnu, 52 srebrnu, a 8 uzoraka brončanu medalju.