Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Obavještavamo proizvođače nasada koštičavog voća (bresaka, nektarina i marelica) da meteorolozi za naredne dane najavljuju oborine koju mogu pogodovati uročnicima bolesti na koštičavom voću.

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije nasadi breskve i nektarine ovisno o lokalitetu i sorti nalaze se u fenofazi nabubrenih cvjetnih pupova i/ili vidljivog zelenog vrška pupa što je vrlo osjetljiv stadij na zarazu uzročnikom kovrčavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans).

Kovrčavost lišća (Taphrina deformans) je bolest bresaka i nektarina koju nakon ostvarene infekcije  više nije moguće zaustaviti, stoga savjetujemo proizvođače bresaka i nektarina da ponove zaštitu protiv navedene bolesti. Radi moguće fitotoksičnosti na bakar, prije provedbe zaštite potrebno je provjeriti fenofazu.

Nasadi breskve i nektarine koji se nalaze u fenofazi bubrenja gdje još nema pojave vidljivog zelenog vrška mogu ponoviti zaštitu bakrenim sredstvima. Dok nasadi breskve i nektarine gdje je vidljiv zeleni vršak pupa zaštitu protiv kovrčavosti lista potrebno je obaviti jednim od sljedećih pripravaka: Chromodin S-65, Nativo 75 WG, Ziram 76 WG, Agro, Difcor, Syllit 544 SC ili Scrab 480 SC.

Pripravci Nativo 75 WG, Syllit 544 SC i Scab 480 SC imaju dopuštenje za primjenu na nektarini.

Također upozoravamo proizvođače marelica da najavljene oborine mogu pogodovati širenju zaraze uzročnika sušenja cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa) ), ulaskom patogena kroz njušku tučka. Kako su marelice u fazi cvatnje potrebno je obaviti tretiranje jednim od pripravaka: Difcor, Chorus 50 WG, Signum, Switch 62,5 WG.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr