Obavijest proizvođačima bobičastog i jagodastog voća

Zaštita malina i kupina od štetnih organizama počinje rezidbom prilikom koje je potrebno odstraniti sve dvogodišnje izdanke te suvišne i bolestima zaražene prošlogodišnje izdanke na kojima su vidljive ovalne srebrnkaste pjege sa crnim točkicama.

Prilikom rezidbe lako je uočiti i izdanke sa zadebljanjima koja su nastala kao posljedica napada malinova prstenara (Agrilus aurichalceus) i malinine mušice galice (Lasioptera rubi). Takve je izdanke također poželjno odstraniti jer navedeni štetnici prezimljuju u izdancima kupina i malina.

Nakon provedene rezidbe potrebno je pripravkom na bazi bakra obaviti preventivnu zaštitu od infekcije uzročnicima bolesti izdanaka. U Hrvatskoj je za tu namjenu na bobičastom voću dozvoljen pripravak Nordox 75 WG. U nasadima maline i kupine dozvoljen je i pripravak Cuprablau Z 35 WG.

Pripravci Nordox 75 WG  i Cuprablau Z 35 mogu se primijeniti i za zaštitu ostalih vrsta bobičastog voća kao što su  borovnica, ribiz i ogrozd.

Zaštita jagoda od štetnih organizama počinje proljetnim čišćenjem nasada kojim nastojimo ukloniti sve odumrle i od bolesti oštećene dijelove biljaka te korove.

Nakon provedenog proljetnog čišćenja potrebno je obaviti i prvu zaštitu pripravkom na bazi bakra (Nordox 75 WG, Neoram WG) jer tijekom kišnih dana na otvorenim gredicama može doći do infekcije uzročnicima bolesti lista i antraknoze jagode.

Navedeni pripravci pogodni su i u ekološkoj proizvodnji.

Tretiranje navedenim pripravcima potrebno je provesti za mirna vremena bez vjetra, pri dnevnoj temperaturi zraka višoj od 5˚C uz povećani utrošak škropiva.

Prilikom odabira sredstva za zaštitu bilja vodite računa o tome je li njegova primjena dozvoljena na kulturi koju tretirate!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr