5. Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda

I ove godine je mnoštvo primamljivih okusa i mirisa dva dana okupiralo nepca Stručnog povjerenstva za ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda.

Peto po redu Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda održano je 28. i 29. studenog 2022. godine u prostoru za preradu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu.

Slika 1. Stručno povjerenstvo

Proizvodi su ocijenjeni sukladno Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, od strane Stručnog povjerenstva za ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda u sastavu:

  • dr. sc. Samir Kalit, predsjednik
  • dr. sc. Rajka Božanić, član
  • prof. dr. sc. Milna Tudor Kalit, član
  • Višnja Krapljan, dipl. ing. agr., član
  • Predrag Janeš, struč. spec. ing. agr., član

Ukupno je ocijenjeno 105 proizvoda od čega je bilo 88 uzoraka sireva, 6 uzoraka fermentiranih mliječnih proizvoda, 6 uzorka kiselog vrhnja i 4 uzorka maslaca te 1 uzorak namaza.

Od 105 ocijenjenih proizvoda, 97 ih je dobilo bodove koji donose medalje, što je 92,4 % proizvoda.

Osim toga, od 50 proizvoda ocjenjenih zlatom, čak 15 ih je dobilo maksimalan broj bodova (20), tako da je za izbor šampionskih proizvoda ove godine bila doista velika konkurencija.

Tabelarni prikaz osvojenih medalja:

Vrsta medalje

Broj odličja

%

ZLATO

50

47,62

SREBRO

39

37,14

BRONCA

8

7,62

PRIZNANJE

8

7,62

UKUPNO

105

100,00

 Između zlatnih proizvoda s maksimalnim brojem bodova, Povjerenstvo je izabralo tri proizvoda za šampiona kvalitete u tri različite kategorije:

  • EKSTRA TVRDI SIR RICI – šampion kvalitete u kategoriji ekstra tvrdih sireva, sirane Vesna Loborika iz Loborike, Istarska županija

Slika 2. Ekstra tvrdi sir Rici, sirana Vesna Loborika

 

  • POLUTVRDI KUHANI KOZJI SIR – šampion kvalitete u kategoriji mekih, polutvrdih i tvrdih sireva, OPG-a Kljajić iz Gradečkog Pavlovca, Zagrebačka županija

Slika 3. Polutvrdi kuhani kozji sir, OPG Kljajić

  

  • SVJEŽI KRAVLJI SIR U MARAMI – šampion kvalitete u kategoriji svježih sireva, skuta i sirnih namaza, OPG-a Šmida iz Brčevca, Zagrebačka županija

Slika 4. Svježi kravlji sir u marami, OPG Šmida

Prema broju osvojenih medalja možemo reći da naši sirari svake godine postaju  sve bolji i da naše sirarstvo u malim obiteljskim pogonima ima svijetlu budućnost.

Želimo svim siroljupcima, proizvođačima i potrošačima blagoslovljen Božić i uspješnu 2023. godinu uz želje da nastavimo uživati i narednih godina, uz ovako dobre i još bolje sireve.

 

Barbara Horvatinović, mag. ing. agr.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.

Višnja Krapljan, dipl. ing. agr.