10. Dani jabuka u Desiniću

20. listopada dan je posvećen kraljici voćaka – jabuci. U organizaciji Općine Desinić i Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede – područna jedinica Krapina održana je od 14. 10. – 16. 10. 2022. manifestacija 10. Dani jabuka u Desiniću. Održana je u Rodnoj kući Đure Prejca u Desiniću.

Ova manifestacija koja traje već 10 godina od osobitog je značaja za ovaj kraj i čitavo Hrvatsko zagorje.

Okuplja poljoprivrednike, OPG-ove i udruge desinićkog kraja, ali i sa cijelog područja Krapinsko – zagorske županije. Ove godine na manifestaciji je sudjelovalo 10 opg-ova, udruge desinićkog kraja, Osnovna škola, Dječji vrtić, KUD i mnogi drugi sudionici.

Uprava za stručnu podršku razvoja poljoprivrede – Područna jedinica Krapina, od samih početaka, odnosno svih deset godina sudjeluje u suorganizaciji manifestacije, a od ove godine i u njezinoj organizaciji. Manifestaciju 10. Dani jabuka u Desiniću otvorio je načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin, a prisutnima se obratio i ravnatelj Uprave za stručnu podršku Mladen Fruk, dipl. ing. agr. te župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

Specijalisti  hortikulture pri Upravi su u petak 14. 10. 2022. izvršili determinaciju pristiglih primjeraka jabuka za izložbu. Sakupljeno je oko 40 sorata jabuka desinićkog kraja i okolice pa je stoga bio pravi izazov sve sorte determinirati. Djelatnici Uprave za stručnu podršku Sanja Gregurić, dipl. ing. agr., Željka Filipaj, dipl. ing. agr., Sandra Majsec, dipl. ing. agr., Nenad Očić, dipl. ing. agr. i Georg Gal, dipl. ing. agr., u subotu 15. 10. 2022. održali su demonstracijsku aktivnost sadnje stare sorte jabuka i prikaz sušenja voća.

Na ovaj način prisutni su imali priliku vidjeti pravilan način sadnje i njege sadnice u prvoj godini uz osnovnu zaštitu budući da ovom sortimentu nije potrebno toliko tretiranja jer su tolerantnije na bolesti što nam je danas i te kako važno.  Također, posjetitelji su imali priliku vidjeti i kušati čips od jabuke od starih sorata koji se pokazao kao odlična zdrava grickalica. Obilazak štandova i ocjenjivanje kolača u kategoriji za novi kolač te za tradicionalni kolač i najljepše uređeni štand, odradile su savjetnice Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Sanja Gregurić, dipl. ing. agr., Sandra Majsec, dipl. ing. agr., Željka Filipaj, dipl. ing. agr. i voditeljica manifestacije Silvija Kramarić, dipl. ing. agr. Na kraju su najboljima uručene prigodne nagrade.

 

U sklopu jubilarne desetogodišnjice izložbe, djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede sudjelovali su u izradi prigodnog kataloga sa svim sortama jabuka koje su determinirane tijekom izložbi, a u katalogu su uz sliku sorte opisane karakteristike i osobine jabuke.

 

Važnost ove manifestacije prepoznata je od strane Ministarstva poljoprivrede koje je ujedno i njezin pokrovitelj te od strane Krapinsko-zagorske županije i okolnih općina i gradova koji iskazuju potporu ovoj hvalevrijednoj manifestaciji. Stoga, nadamo se nastavku ove manifestacije i sljedeće godine sa još više primjeraka autohtonih sorata jabuke.

 

Sandra Majsec, dipl. ing. agr.

Silvija Kramarić, dipl. ing. agr.

 

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 20%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */