Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Obavještavamo proizvođače koštičavog voća (trešnja, višnja) kako je faza opadanja lista i vrijeme je da se napravi zaštita protiv gljivičnih i bakterijskih oboljenja.

Nasade treba zaštititi jednim od pripravaka na osnovi bakra, kao što su: Nordox 75 WG, Champion WG 50, Neoram WG, Bordoška juha 20 WP – Manica, Cuprablau Z 35 WG.

Prije zaštite potrebno je ukloniti sve „mumije“ sa stabla, pokupiti polomljene grane i lišće i iznijeti ih iz voćnjaka te spaliti.

Mjere zaštite je potrebno provesti za mirna vremena, a stabla je bitno dobro „okupati“ kako bi preparat dospio u sva mjesta gdje patogeni mogu prezimiti.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http//fis.mps.hr/trazilicaszb/.

NAPOMENA: Nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je propisno zbrinuti.

 

                                                                            Marina Samodol Farkaš, dipl.ing.agr

                                                                           e-mail: marina.s-farkas@mps.hr