Obavijest proizvođačima luka i češnjaka

Vrijeme je za sadnju jesenskog luka i češnjaka. Upozoravamo povrtlare da prilikom sadnje obrate pozornost na zdravstveno stanje lukovica i češnjeva. Zaraženo sjeme i lučice su jedan od važnijih načina širenja stabljikine nematode luka i češnjaka te uzročnika bolesti. Najvažnija i ekološki najprihvatljivija mjera protiv stabljikine nematode luka i češnjaka (Ditylenchus) i bijele i suhe truleži (Sclerotium) koje mogu pričiniti vrlo velike štete usjevu luka i češnjaka je plodored, a poželjno je da kulture iz porodice ljiljana (luk, češnjak, poriluk) na isto mjesto dođu tek nakon 5 godina.

Prilikom sadnje može se provesti zaštita od žičnjaka primjenom granuliranog insekticida COLUMBO 0,8 MG.

Nakon sadnje može se provesti zaštita od korova primjenom jednog od herbicida.

Za zaštitu od jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova nakon sadnje, a prije nicanja može se koristiti: BELOUKHA, CHALLENGE 600.

Nakon nicanjafaza biča može se primijeniti: STOMP AQUA.

Kada luk i češnjak imaju razvijena 1-3 lista koristiti: FILON 80 EC, LENTAGRAN 45 WP, LONTREL 72.

Za proizvodnju luka i češnjaka na manjim površinama ne preporučujemo korištenje herbicida. Preporuka je prekrivanje agril folijom nakon sadnje koja će spriječiti i napad češnjakove muhe.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

 

Marina Kršić, mag. ing. agr.

E-mail: marina.krsic@mps.hr