Održani 24. Dani voća Koprivničko-križevačke županije

Već tradicionalno, na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu 8. listopada 2022. godine održana je najznačajnija županijska manifestacija posvećena promociji proizvodnje i prerade voća, 24. Dan voća Koprivničko-križevačke županije. Uz predstavljanje šarolike palete voća i voćnih prerađevina, cilj ove manifestacije je privući lokalne kupce i potrošače te prezentirati kvalitetno domaće voće, voćne prerađevine i ostale proizvode  koji se uzgajaju i proizvode u našem kraju.

Organizator 24. Dana voća je Koprivničko-križevačka županija, a u organizaciji sudjeluju Grad Đurđevac i gradska Turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, područna jedinica Koprivnica, Poljoprivredna zadruga „Gruda“ za proizvodnju, skladištenje i distribuciju, voća i povrća, te Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije. Kao i svake godine tiskan je katalog u kojem se nalazi popis proizvođača voća s osnovnim podacima o nasadima i sortimentu voća te lokacijama nasada koji posjeduju voćnjake na području Koprivničko-križevačke županije (ukupno 249 proizvođača voća).

Kao i svake godine biran je najljepše uređen izlagački prostor. Voćari su se potrudili urediti štandove sa svojim proizvodima i prerađevinama te su za njihov trud dodijeljene nagrade za tri najljepše uređena izlagačka prostora. Prvu nagradu osvojila je Srednja gospodarska škola iz Križevaca, drugo nagrađeni bio je štand OPG Goričanec Marka iz Koprivničkih Bregi, a treću nagradu osvojio je  OPG Krčmar Darko iz Đurđevca.

Nagrađeni izlagački prostor Srednje gospodarske škole Križevci

 

U sklopu manifestacije otvorena je i specijalizirana trgovina domaćih proizvoda lokalnih proizvođača“ Podravinoteka“ koja se nalazi u sklopu nove đurđevačke Gradske tržnice uređene po svjetskim standardima.

Službenici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ove su godine sudjelovali na manifestaciji, dijeleći promotivne materijale aktualne u poljoprivredi, odgovarajući na pitanja zainteresiranih za voćarsku proizvodnju u okruženju plodova i prerađevina naših vrijednih voćara s kojima surađuju tijekom cijele godine.

Izlagački prostor Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede

 

Tanja Lasić Jašarović, dipl. ing. agr.