ODRŽANA RADIONICA „IZOBRAZBA ZA OVLAŠĆIVANJE TRGOVACA ZA KONTROLU USKLAĐENOSTI VOĆA I POVRĆA S TRŽIŠNIM STANDARDIMA EU – AGRUMI”

Dana 30. rujna 2022. godine, djelatnici Ministarstva poljoprivrede održali su u Opuzenu radionicu pod nazivom: “Program izobrazbe o tržišnim standardima i kontroli usklađenosti voća i povrća (agrumi) s tržišnim standardima EU”. Radionica je organizirana na zahtjev tri registrirana trgovca voćem i povrćem iz Dubrovačko-neretvanske županije s ukupno četiri polaznika (Fera Felix d.o.o., Obrt Silva te Agro Neretva d.o.o.). Izobrazba je održana u prostorijama Gradske vijećnice Grada Opuzena, Trg kralja Tomislava 1., uz tehničku pomoć djelatnika Područne službe za stručnu podršku Opuzen. Radionica je provedena u ugodnoj radnoj atmosferi zahvaljujući angažmanu gradonačelnika i djelatnika gradske uprave grada Opuzena.

Cilj radionice bio je trening i izdavanje Ovlaštenja registriranim trgovcima za obavljanje kontrole i izdavanja certifikata o usklađenosti svježeg voća i povrća s tržišnim standardima EU, ponajviše mandarina i klementina te ostalih vrsta citrusa. Program izobrazbe provođen je kroz teorijski i praktični dio uz provjeru znanja iz oba područja.

Sudionici izobrazbe u Opuzenu. Treći s lijeva – gradonačelnik g. Ivan Mataga

 

Prije samog početka izobrazbe, nazočne polaznike i edukatore pozdravio je ispred grada Opuzena, gradonačelnik g. Ivan Mataga, mag.oec te svima poželio uspješnu provedbu radionice.

Uvodnu prezentaciju održala je gđa. Anita Štefanac iz Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište na temu: Zakonodavni okvir vezano za provođenje službenih kontrola tržišnih standarada za voće/povrće kao i izdavanja ovlaštenja ovlaštenim trgovcima za izdavanje certifikata o usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima EU.

Praktični dio izobrazbe uz ocjenu kakvoće svakog pojedinačnog uzorka agruma

 

Teoretski i praktični dio izobrazbe vezano za tržišne standarde za agrume, proveo je dr. sc. Tihomir Validžić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u obliku PowerPoint prezentacije te praktičnih vježbi na 24 uzorka agruma. Izobrazba je dovršena provođenjem teorijske i praktične provjere znanja sudionika koju je proveo g. Krešimir Skočić iz Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

U uvodnom dijelu, polaznici izobrazbe upoznati su sa zakonodavnim okvirom provođenja službenih kontrola i izdavanja certifikata o usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima EU a koje se provode na temelju Uredbe (EU) br. 1308/2013. o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda te Provedbene uredbe (EU) br. 543/2011 o utvrđivanju detaljnih pravila za primjenu Uredbe Vijeća br. 1234/2011 za sektore voća i povrća te prerađevine voća i povrća.

U teoretskom i praktičnom dijelu izobrazbe, polaznici su upoznati s propisanim posebnim tržišnim standardima za agrume koji obuhvaćaju: Limun, mandarine, klementine, naranče, limete, grejpfrut i pomelo, pri čemu je poseban naglasak iz razumljivih razloga dan na tržišne standarde za mandarine (satsume) i klementine. Sudionici su ovim putem upoznati s zahtjevima kakvoće za svaku pojedinu vrstu agruma koji se svrstavaju u tri razreda: Klasa ekstra, Klasa I i Klasa II.

Zajednička evaluacija kakvoće svakog pojedinačnog uzorka agruma i diskusija

 

U praktičnom dijelu radionice, polaznici su educirani kroz individualni rad na 24 prezentirana uzorka agruma a koje je na osnovu vanjskih i unutarnjih nedostataka bilo potrebno svrstati u klase na osnovu utvrđenih vanjskih i unutarnjih nedostataka. Nakon individualnog rada sudionika, slijedila je zajednička evaluacija i diskusija vezano za utvrđenu klasu svakog pojedinog proizvoda. U posebnom dijelu radionice, razvila se diskusija o zahtjevima za označavanje pakovina agruma (sadržaj deklaracija).

U završnom dijelu izobrazbe, provedena je provjera usvojenih znanja kroz pismeni i praktični dio ispita te je nakon evaluacije ispitnih pitanja od strane predavača i trenera, zaključeno kako su svi sudionici uspješno završili izobrazbu. Nadležna uprava Ministarstva poljoprivrede nakon provedenog postupka, izdaje sudionicima izobrazbe Ovlaštenja za obavljanje kontrole i izdavanja certifikata o usklađenosti svježeg voća i povrća s tržišnim standardima EU.

 

 

dr. sc. Tihomir Validžić