4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla

U sklopu 8. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede organizirala je 4. ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla koje je održano 4. i 6. listopada 2022. u prostorijama Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu.

U stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sudjelovali su profesori s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te djelatnici Uprave koji se bave preradama proizvoda biljnog podrijetla.

Sedmeročlano povjerenstvo za ocjenjivanje zimnice vodila je prof. dr. sc. Nadica Dobričević, a povjerenstvo za ocjenjivanje proizvoda alkoholne fermentacije i octa predvodila je prof. dr. sc. Jasna Mrvčić.

Metoda ocjenjivanja bazirana je na metodi 20 bodova, gdje se ocjenjuje izgled, bistroća, boja, zatim miris, okus, homogenost/konzistencija i tipičnost. Najveći broj bodova nosi okus 10-12 (ovisno o vrsti proizvoda), zatim miris 4-6, a onda ostale karakteristike proizvoda 1-2 boda. Konačna ocjena je medijan ocjena svih 7 ocjenjivača.

Ocijenjeno je 150 uzoraka u 9 kategorija te je dodijeljeno 138 diploma: 46 zlatnih, 33 srebrne, 33 brončanih i 26 priznanja. Kod 12 uzorka uočene su greške u tehnologiji proizvodnje te takvi uzorci nisu zadovoljili organoleptičke standarde i odbačeni su. Po pojedinim kategorijama dodijeljeno je 9 šampionskih odličja i šampion 4. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla.

Rezultate ocjenjivanja možete preuzeti ovdje.