Obavijest vinogradarima

Agroklimatske stanice su zabilježile u posljednja 24 sata ovisno o lokalitetima sljedeće količine oborina:

lokalitet Oboine u mm
Koševo-Metković 6,5
Ušće -Komin 15
Pojezerje-Otrić Seoci 25
Korčula-Blato 1,5
Korčula -Čara 0,4
Konavle-Gruda 0
Ston 0,2
Potomje 0,8
Mljet -Babino polje 2,7
Slivno-Kremena 17,4

 

Krajem srpnja i tijekom kolovoza mjere usmjerene na zaštitu od najznačajnijih bolesti vinove loze prilagoditi epohi dozrijevanja vodeći računa o karenci.

Zaštitu od pepelnice moguće je provoditi jednim od pripravaka: Stroby DF, Zato 50 WG, Collis SC, Mystic EC, Leimay, Nativo WG, Luna Experience, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC, Cabrio top DF. Primijeniti se mogu i  pripravci na osnovi sumpora (karenca 35 dana), te podsjećamo da pri temperaturi zraka iznad 25˚C pripravci na osnovi sumpora mogu uzrokovati fitotoksične promjene.

Zaštitu od plamenjače i pepelnice moguće je provoditi kombiniranim pripravcima : Universalis, Quadris i sl. Za zaštitu od plamenjače mogu se koristiti i pripravci na osnovi bakra , osobito na sortama rane epohe dozrijevanja.

Također potrebno voditi računa o miješanju sumpornih pripravaka sa fungicidima za suzbijanje plamenjače zbog produljenja karenci.

Kombinacija sumpornih pripravaka sa pripravcima na osnovi bakra imaju karencu 35 dana.

U odabiru pripravaka prednost treba dati fungicidima koji su najmanje puta korišteni tijekom vegetacije .

Suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) prilagoditi početku promjene boje i mekšanja bobica, vremenskim uvjetima i planiranoj berbi grožđa, a koristiti se mogu pripravci:  Switch 62,5 WG, laitane, Scala, Teldor, Luna Privilage, Geox koji imaju propisanu karencu 21 dan.

Na opažačkim mjestima zasad nema ulova populacije grožđanih moljaca.

Podsjećano vinogradare na praćenje populacije američkog cvrčka na žutim ljepljivim pločama i po potrebi primjenu registriranih insekticida . Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Sakupljanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja za Dubrovačko-neretvansku županiju planirano je  24.08.2022. u vremenu od 10:00-13:00 na adresi Jasenska bb ispred Poljoprometa.

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr