Obavijest voćari- orah

U nasadima oraha protiv štetnika orahove muhe (praćene na žutim pločama) mogu se primijeniti insekticidi tek nakon ulova prvih ženki  kao: a.t.fosmet- pripravak Imidan 50 WG- Primjenjuje se u količini 1,5 kg/ha uz utrošak vode od 1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od faze kada su plodovi postigli od 20 – 70% svoje završne veličine, ponoviti nakon 2 tjedna, dozvoljena su 2 tretiranja u vegetacijskoj sezoni.

Za pripravak Imidan 50 WG je istekla dozvola ali vrijedi još rok za prodaju zaliha 1.8.2022 i krajnji rok za primjenu zaliha 1.11.2022.

Kod manjih nasada ili pojedinačnih stabala ulov na žute ploče može smanjiti brojnost ovog štetnika ali se mora povećati brojnost žutih ploča i rasporediti ih po nasadu. Najveći ulov se očekuje od pred kraj 7.mjeseca i kroz cijeli 8.mjesec.

Prije upotrebe bilo kojeg pripravka detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom a u ovoj fazi posebno obratiti pažnju na dozvoljeni broj tretiranja kroz vegetacijsku sezonu, vrijeme primjene i karencu.

Primijenjene pripravke upisati u evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja.

Kod pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja koristiti zaštitnu opremu kako je propisana.

Podsjećamo na obavezu testiranja uređaja za primjenu pesticida.

Mira Živković, dpl. inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

Pripremi za ispis