Obavijest proizvođačima oraha

U nasadima oraha postavljeni su feromoni i žute ploče za praćenje pojave odraslih oblika orahove muhe (Rhagoletis completa). Uhvaćene su  prve odrasle muhe. Muha je crvenkastosmeđe boje, duljine 4-8 mm, sa žutom glavom i zelenim očima, a na prsištu se nalazi dobro uočljiv trokutasti štitić žute boje. Muha je prepoznatljiva po tri tamne pruge na krilima od kojih jedna ima oblik slova V. Štete prave ličinke. One su bijele bez nogu, hrane se lupinom oraha koja trune. Plodovi posmeđe i propadaju. Ima jednu generaciju godišnje.

Pratiti pojavu muha, te kod jače pojave provesti zaštitu insekticidom IMIDAN 50 WG* (* sredstvu je ukinuta registracija 1.5.2022., prodaja zaliha do 1.8.2022., primjena zaliha do 1.11.2022.).

Primjenjuje se u količini 1,5 kg/ha uz utrošak vode od 1000 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od faze kada su plodovi postigli od 20 – 70% svoje završne veličine (BBCH 72-77) sukladno karenci. Sredstvo se može primijeniti najviše dva puta tijekom vegetacije. Razmak između primjena iznosi 14 dana. Sredstvo se primjenjuje prskanjem ili raspršivanjem leđnim ili traktorskim prskalicama ili raspršivačima (atomizerima).

U ekološkim nasadima preporuča se postavljanje većeg broja žutih ljepljivih ploča na početku leta muhe, kako bi se ulovom odraslih muha spriječilo odlaganje jaja i štete od ličinki.

Sredstvo se koristi i za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella), čije gusjenice rade štete na plodovima oraha u dozi 1,0 kg/ha.

Za suzbijanje lisnih uši i jabučnog savijača registrirani su insekticidi: DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, DEMETRINA 25 EC sa karencom 30 dana.

Za suzbijanje jabučnog savijača registrirani su CARPOVIRUSINE EVO 2 ( K- 3 dana), LASER (K-7 dana) i CORAGEN 20 SC (K-21 dan).

Za suzbijanje lisnih i štitastih uši može se primijeniti pripravak MOVENTO. Karenca je 14 dana.

Preparate primijeniti prema preporukama proizvođača.

 

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis