SLOVENSKA EKSKURZIJA NA TEMU MLADI POLJOPRIVREDNICI

Kolegice i kolege iz slovenske savjetodavne službe, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja te Udruge mladih poljoprivrednika bili su u stručnom posjetu gospodarstvima Zagrebačke županije zbog razmjene iskustva u radu s mladim poljoprivrednicima.

Zadnjih godina i desetljeća mi savjetodavci smo išli na razne edukacije ili vodili naše poljoprivrednike na stručne ekskurzije u Sloveniju, a evo prije dva tjedna smo na zamolbu kolega iz savjetodavne službe mi bili domaćini slovenskom stručnom obilasku i stručnom skupu. Na njihov zahtjev organizirali smo im tradicionalni hrvatski doručak na OPG-u koji ima registriranu dopunsku djelatnost seoskog turizma, gdje je održan i stručni skup. Izabrali smo OPG Zadravec Romina, koja ima registrirano izletište „Ivekov Kutićek“ na OPG-u s dovoljno mjesta za organizaciju stručnog skupa za 60 osoba. Član OPG-a Željko Zadravec je odmah po dolasku gostiju predstavio ukratko gospodarstvo i dopunsku djelatnost seoskog turizma.

Za doručak su domaćini ponudili tradicionalnu hranu za svoj dugoselski kraj i to jaja sa špekom, žgance s mlijekom, domaću šunku, kobasice i špek, maslac, sir z′ vrhnjem i razne kuhane sireve iz vlastite sirane, domaće lepinje i domaći kruh te džem od jagoda iz vlastitog nasada.

Nakon doručka je održan stručni skup za slovenske kolegice i kolege i to 20 savjetodavaca iz raznih zavoda Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), 13 djelatnika Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge i razvoj podeželja (ARSKTP), 7 djelatnika Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije (MKGP) i 12 članova Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM).

Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) ima 38 udruga članica koje ukupno broje oko 3.000 članova mladih poljoprivrednika i mladih ljudi koji žive u ruralnim područjima.

Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge i razvoj podeželja se nalazi u sastavu slovenskog Ministarstva poljoprivrede i provodi sve natječaje i plaćanja za poljoprivrednike.

Javna poljoprivredna savjetodavna služba je integrirana u  Kmetijsko gozdarsku zbornicu Slovenije, a broji ukupno 315 savjetodavaca, koji djeluju kroz tri odjela i osam terenskih zavoda kao savjetnici specijalisti, koordinatori ili terenski savjetnici.

Stručni skup je organiziran kroz nekoliko uvodnih predavanja i jednosatne rasprave, a predavači su ispred hrvatskih institucija i udruga bili:

  • Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ruralni razvoj; Robertina Vučković – Mladi poljoprivrednici kroz PRR (mogućnosti koje su imali do sad i što ih čeka u novom PR)
  • Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj; Iva Sokač, Sara Tomljanović – Izazovi i slabe točke kod prijave projekata mladih poljoprivrednika
  • Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede; Anđelka Pejaković, Andrea Ćosić, Barbara Horvatinović – Iskustvo rada s mladim poljoprivrednicima na terenu
  • Udruga mladih poljoprivrednika, Hrvatska poljoprivredna komora; Ines Dundović – Iskustvo rada s mladim poljoprivrednicima

Prije rasprave prisutne je pozdravio pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak Zagrebačke županije mr.sc. Josip Kraljičković te kroz nekoliko rečenica iznio iskustvo rada s mladima njegovog odjela, a gostima se obratio i načelnik općine Brckovljani  gosp. Tihomir Đuras.

Nakon rasprave Marija Brodnik Lodewijk iz slovenskog Ministarstva poljoprivrede i  Doris Letina iz slovenske Udruge mladih su u ime svih svojih prisutnih kolega dale kratki osvrt onoga što oni svi zajedno rade za mlade i s mladima. Zajednički su organizirali ovakve posjete u sve susjedne zemlje u zadnjih nekoliko godina, zajedno su napravili Akcijski program rada s mladim poljoprivrednicima, izbor inovativnog mladog poljoprivrednika, regionalne i nacionalne susrete mladih poljoprivrednika, osnaživanje poljoprivrednika za dijaloge s raznim dionicima, savjetovanja, državne sportske i kmečke igre, kvizovi i sl.

Posebno su istaknuli da savjetodavna služba u novije vrijeme radi i na širenju znanja iz područja psihosocijalne sigurnosti. Psihosocijalna sigurnost je jedan od temelja za očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava, pogotovo u vrijeme kada su ekonomski uvjeti na poljoprivrednim gospodarstvima sve teži pa je važno znati koja su to prava koja nam omogućuju minimalnu materijalnu i socijalnu sigurnost. U KGZS-u postoji dio savjetodavaca koji svakodnevno odgovaraju na pitanja o mogućnostima uključivanja u socijalno osiguranje, odlasku u mirovinu, ostvarivanju prava iz javnih sredstava, pravima u slučaju bolesti ili ozljede, kvaliteti života, pravima žena i drugim sličnim temama.

Nakon stručnog skupa i zajedničkog ručka organizirano je razgledavanje OPG-a Zadravec Romina koje se bavi proizvodnjom i preradom mlijeka na farmi s 18 muznih krava i mini siranom (korisnica raznih mjera RR i županijskih potpora) i  OPG-a Čutura Domagoj koje se bavi proizvodnjom jagoda i povrća u plastenicima i na otvorenom (korisnik mjere za mlade poljoprivrednike). Oba OPG-a se nalaze u mjestu Kusanovec, općina Brckovljani.

Zadnji obilazak je bio u naselju Pluska, općina Luka i to posjet farmi Vrhovec Stjepana sa 60 krava i s robotskom mužnjom i preradom mlijeka u vlastitoj sirani te proizvodnjom vina na 1 ha nasada vinove loze (korisnik raznih mjera RR i županijskih potpora) i posjet OPG-u Vrhovec Ivan koji se bavi tovom junadi i uzgojem crne slavonske svinje (korisnik mjere za mlade poljoprivrednike).

Ovaj posjet slovenskih kolega nastavak je suradnje započete krajem prošle godine kroz nekoliko on-line sastanaka slovenskih i hrvatskih institucija u poljoprivredi, a vezanih uz provođenje zajedničke poljoprivredne politike. Potrudit ćemo se da se ta suradnja nastavi i dalje.

 

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.